ASR Principesa Sofia

Alteța Sa Regală Principesa Sofia este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai I și a Reginei Ana.

Principesa Sofia s-a născut la Tatoï, Atena, Grecia, la 29 octombrie 1957, având aceeași zi de naștere cu străbunica sa, Regina Maria. A studiat în Elveția și în Marea Britanie, apoi și-a început studiile universitare în artă plastică și fotografie la Universitatea din Carolina de Nord, Asheville, Statele Unite. A urmat cursurile Corcoran School of the Arts and Design din Washington D.C. pentru a obține o diplomă de licență în design grafic și master în artă fotografică.

Evenimentele din 1989 din România i-au schimbat cursul vieții. Și-a întrerupt studiile și s-a întors la casa familiei din Elveția pentru a-și ajuta tatăl și țara. A jucat un rol important în consolidarea secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române.

În perioada anilor 1990, Principesa Sofia a lucrat la numeroase proiecte pentru Fundația Regală Margareta a României, călătorind prin țară, fiind alături de poporul român în lupta de recuperare a identității după decenii de tiranie. În calitate de vicepreședinte al Fundației, a avut un rol esențial la identificarea proiectelor majore, în campanii de strângere de fonduri – Statele Unite și în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, Principesa a contribuit și la promovarea activității Fundației pe plan internațional.

ASR Principesa Sofia este o autoare și un fotograf recunoscut la nivel internațional care și-a expus lucrările în toată Europa și nu numai. A fost laureată cu „Premiului de excelență în fotografie 2018” Kotinos International, în cooperare cu „Filanthropy International Organization”, membru al Organizației Națiunilor Unite și „Sane International Organization”.

Astăzi, Principesa Sofia locuiește în România din 2018. Alteța Sa Regală este dedicată sprijinirii eforturilor Familiei Regale de a promova România la nivel național și internațional și de a pune în valoare bogata istorie a țării, cultura și frumusețea naturii.

Ca unul din cei mai vechi membrii activi ai Fundației Regale, valorifică această misiune prin utilizarea talentelor sale profesionale de artist fotograf, dorind să surprindă, să documenteze diverse culturi, medii, moduri de viață și istorii prin crearea de călătorii prin România care oferă extraordinare perspective rar văzute.

Principesa Sofia face parte din consiliul de administrație al Fundației Regale Margareta a României.