Principele Mircea

Alteţa Sa Regală Principele Mircea al României, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, s-a născut la Sinaia la 21 decembrie 1912/ 3 ianuarie 1913 şi a murit la 20 octombrie/ 2 noiembrie 1916, la Buftea, în timpul unei epidemii de febră tifoidă.

Regina Maria a fost foarte afectată de pierderea ultimului său copil. În memoria lui, a fondat împreună cu Lia Brătianu Societatea „Principele Mircea“, care a fiinţat în toată ţara, cu sprijinul Crucii Roşii americane, 350 de clinici pentru nou-născuţi şi centre pentru ajutorarea mamelor şi copiilor aflaţi în dificultate. Regina Maria se arăta, astfel, preocupată şi de una dintre cele mai grave probleme ale României interbelice: mortalitatea infantilă.

După încoronarea de la 15 octombrie 1922, Regina Maria scria:

Toată ziua n-am încetat să mă gândesc la Mircea al meu, care ar fi trebuit să fie aici, cel mai tânăr din mândra mea familie. M-am gândit la el, cel care dormea somnul de veci atât de liniştit în vechiul Cotroceni, la toate zilele pe care nu a avut parte să le trăiască, nici bune şi nici rele. Acum ar fi fost un băiat destul de mare. Poate că mi-ar fi ţinut trena… Micul meu Mircea, unde eşti? Micuţă viaţă, mugur care n-a fost să înflorească.63

Pentru moment, ultimul copil al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria odihnește în capela Castelului Bran, acolo unde sora lui, Principesa Ileana, l-a adus, de la Cotroceni, în 1941. Odată cu inaugurarea Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș, sicriul cu rămășițele pământești ale micului principe vor odihni, conform deciziei Regelui Mihai I, pentru totdeauna, la Curtea de Argeș, alături de fratele său mai mare, Regele Carol al II-lea, nu departe de locul unde se află părinții săi.

NOTE

63. Regina Maria a României, Capitole târzii…, p. 145.

Fragment din cartea “Susține cu a ta mână Coroana Română”