Gala Premiilor UNITER, 2005

05 apr. 2005

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila
Palatul Elisabeta

Buletin de presa – 5 aprilie 2005
Palatul Elisabeta
Familia Regala la Gala Uniter


Aseara, in sala Teatrului National, Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana au luat parte la Gala Uniter, cu prilejul implinirii a 15 ani de existenta a Uniunii Teatrale din Romania.

 

Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu, insotiti de Alteta Sa Regala Principele Jean de Luxemburg, au inmanat premiul pentru cea mai buna piesa a anului 2004.

 

Cu acest prilej, Principesa Margareta si Principele Radu au rostit urmatoarea alocutiune:

 

Alocutiunea Altetelor Lor la Gala Uniter


 

Buna seara din nou. Pentru Principele Radu si pentru mine, aceasta seara reprezinta un moment special.

 

In fiecare an am venit aici pentru a sustine dramaturgia nationala si pe cei mai buni reprezentanti ai ei. In felul acesta, Fundatia Principesa Margareta a ajutat cultura romaneasca timp de un deceniu si jumatate.

 

De fiecare data am adus cu mine salutul tatalui meu. In seara aceasta, nu mai este nevoie sa fac acest lucru. Majestatea Sa Regele Mihai este prezent in sala Teatrului National.

 

In cincisprezece ani, Romania a trecut prin transformari notabile. La inceput de Mileniu III, nu credem ca mai este potrivit ca dramaturgia romaneasca sa fie sustinuta de o fundatie umanitara. Perioada de convalescenta a societatii romanesti a luat sfarsit; este timpul sa inceapa constructia durabila a unei natiuni stabile, prospere si libere. Fundatia Principesa Margareta a Romaniei inceteaza de a sustine proiectul Cea mai buna piesa a anului.

 

insa dramaturgia are nevoie de suport financiar si afectiv. In traditia Casei Regale a Romaniei, fondata acum 139 de ani, dezvoltarea culturii si a educatiei nationale a fost un crez sfant pentru regii si reginele Romaniei, incepand cu Carol I si Elisabeta (Carmen Sylva). Generatia de azi va continua traditia inaintasilor. De aici inainte, premiul pentru cea mai buna piesa a anului, ca si concursul anual care o desemneaza vor fi sustinute de Casa Regala a Romaniei. Acest angajament are un dublu simbol: aportul acestei institutii biseculare la indentitatea romaneasca, precum si angajamentul european al Romaniei: Casa Regala este europeana prin nastere, fiind inrudita cu fiecare tara din Uniunea Europeana, in parte.

 

In mod simbolic, premiul va fi acordat, in fiecare an, in numele Casei Regale a Romaniei, de catre un membru al Familiilor Regale europene, de fiecare data altul. In acest an ne-am gandit la un invitat special. Avand in vedere ca Romania va semna, in cateva saptamani, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana la Luxemburg, am invitat sa inmaneze premiul din acest an pe Alteta Sa Regala Principele Jean de Luxemburg.