Decorații prezidențiale pentru Asociația Casa Majestății Sale

13 ian. 2021

În după-amiaza zilei de joi, 8 octombrie 2020, în grădina Palatului Elisabeta, domnul Consilier prezidențial Sergiu Nistor a remis, în numele Președintelui României, două medalii ale Statului român Asociației Casa Majestății Sale. La eveniment au luat parte Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu.

Prin decret semnat de Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Werner Iohannis, Asociației Casa Majestății Sale Custodelui Coroanei i-au fost conferite Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” și Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”.

După ce a dat citire decretelor de conferire a medaliilor, domnul Sergiu Nistor a spus: Decoraţiile pe care, din partea preşedintelui României, am onoarea să le remit astăzi Asociaţiei Casa Majestăţii Sale sunt expresia recunoştinţei naţiei, sunt expresia recunoştinţei statului român şi a primei sale magistraturi pentru patrimoniul de idei şi de valori ce au izvorât acum mai bine de 100 de ani din acţiunea politică a Regelui Reîntregirii şi a Reginei Inimii Românilor. Ele sunt fundamentul unităţii şi modernităţii României europene de astăzi. Pentru acest privilegiu mulţumesc preşedintelui României pentru această onoare, vă mulţumesc Majestăţii Voastre, Alteţei Voastre Regale şi Casei Regale a României.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este conferită în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” a fost conferită în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului.

Din ziua de 27 august 2016 până în ziua de 1 decembrie 2019, Familia Regală a României a participat la 75 de evenimente legate de Centenarul Primului Război Mondial și cel al Marii Uniri. Acțiunile publice au fost organizate de Casa Majestății Sale Custodele Coroanei și au avut loc la București și în multe orașe din țară, precum și la Paris, Reims, Casablanca, Berlin, Lisabona, Istanbul, Madrid, Soultzmatt, Haguenau, Londra și Erevan.

Cele două medalii au mai fost conferite unor instituții și organizații prestigioase printre care se numără Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Federația Comunităților Evreiești din România, Statul Major al Apărării, Banca Națională a României, Biblioteca Națională a României, Institutul Cultural Român.