Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii și regalitatea după 1989

14 mai 2015

de Alexandru Muraru
prefață de Emil Hurezeanu
Editura Curtea Veche, 2015

Democrația nu înseamnă alegeri pe care oricine le poate numi libere dacă deține autoritatea, nici permisiunea de-a scrie în presă orice pentru a se putea afirma că există libertatea cuvântului. Democrație înseamnă măsură în toate și înțelegere pentru toți. Democrația nu se dovedește prin vorbe, ci prin fapte. De aceea, ea nu poate renaște din minciună sau jumătăți de adevăruri.

Majestatea Sa Regele Mihai al României

Alexandru Muraru (n. 1982) este doctor în științe politice, cercetător științific și cadru didactic în Departamentul de Științe Politice al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Din 2009 este cercetător asociat la Institutul Român de Istorie Recentă (București). În perioada 2009-2010 a fost consultant la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A absolvit două programe de master, în Istorie Românească și Științe Politice, ambele în cadrul Universității „Al. I. Cuza“ din Iași. A beneficiat de burse de studiu și a urmat cursuri postuniversitare avansate la Royal Holloway (University of London, Marea Britanie), University of Utrecht (Olanda), Northwestern University (Chicago, Illinois, SUA), Center for Advanced Holocaust Studies (Washington, DC, SUA), EHRI — Mémorial de la Shoah (Paris, Franța), Inter University Center — Geoffrey Nice Foundation & University of Amsterdam, The Netherlands (Dubrovnik, Croația) etc. În perioada 2008-2011 a beneficiat de o bursă doctorală de trei ani oferită de Comisia Europeană.

Este autorul cărții Republica Monarhică: Aportul Familiei Regale la integrarea euroatlantică a României (Junimea, 2009).