Comunități dunărene. Mehedinți (III)

25 apr. 2024

Turnu Severin, 24 și 25 aprilie 2024

Miercuri, 24 aprilie, în centrul municipiului Drobeta-Turnu Severin, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au fost întâmpinați de primarul municipiului, de gazdele de la Palatul Culturii și de un numeros public, apoi invitați la Cetatea Medievală a Severinului, unde se aflau meșteșugarii locului care au expus creațiile lor populare în preajma sărbătorilor pascale. Majestatea Sa a admirat produsele apicole, broderia de mână, bijuteriile, obiectele cioplite în lemn și modelate în lut, parfumurile și uleiurile esențiale obținute din plante și flori locale, cărțile, obiectele decorative și straiele populare expuse la standurile târgului. HISTOIRES ROYALES

În continuare, Familia Regală a poposit la Palatul Culturii “Teodor Costescu”, edificiu ce își aniversează anul acesta centenarul.

La întâlnirea din Sala Balului, au luat parte reprezentanți ai comunităților turcă, elenă, germană și rromă, de numeroși elevi olimpici ai școlilor și liceelor din județ, de profesori, de reprezentanți ai societății civile, ai Bisericii Ortodoxe, de oameni de artă.

Cu mai bine de un an în urmă, locuitori ai fostei insule Ada-Kaleh și familiile acestora au înființat o asociație eponimă, care urmărește să spună mai departe povestea insulei dunănere scufundate și a culturii oamenilor locului. La Palatul Culturii, aceștia au prezentat Majestății Sale și Alteței Sale Regale fotografii ce ilustrează viața pe insulă și au povestit despre proiectele de conservare ale culturii turce în Mehedinți.

Reprezentanții comunității elene au desfășurat un program de dansuri tradiționale, parte din atelierele adresate tinerilor și copiilor. Acestea urmăresc promovarea și susținerea continuității valoroaselor obiceiuri elene din zonă.

În dimineața zilei de joi, 25 aprilie 2024, Custodele Coroanei și Principele Radu au fost oaspeții Școlii Gimnaziale Regele Mihai din Turnu-Severin. În prezența primarului municipiului și a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, Majestatea Sa a salutat pe profesorii și elevii școlii și a vizitat, alături de Principele Radu, clasele de elevi și sala de festivități a școlii, unde au stat de vorbă cu gazdele.

De la elevii clasei a VII-a, care au alcătuit un studiu istoric pe această temă, Majestatea Sa a aflat despre vizitele Regelui Carol I și ale Reginei Elisabeta la Turnu-Severin, despre trecerile prin aceste locuri ale Regelui Ferdinand și ale Reginei Maria, despre vizitele din 1931, 1933 și 1936 ale Regelui Carol al II-lea și, mai ales, despre prezența Regelui Mihai I, care a fost pentru prima oară la Turnu-Severin în anul 1928, iar apoi a revenit, de-a lungul anilor, pe aceleași meleaguri. Mai recent, Familia Regală a venit la Turnu-Severin și în Mehedinți în anii 2009, 2013, 2015 și 2024. Trenul Regal a poposit și el, acum nouă ani la Turnu Severin.

La Cetatea Medievală a Severinului

La Palatul Culturii din Turnu-Severin

La Școala Generală Regele Mihai

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale