Comunități dunărene. Mehedinți (II)

25 apr. 2024

Ponoarele și Isverna

Miercuri, 24 aprilie 2024, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au poposit în comuna Ponoarele, unde au vizitat atelierul de costume tradiționale Casa iilor. La sosire, oaspeții regali au fost întâmpinați de primarul comunei, de reprezentanți ai Crucii Roșii și ai ANRM Mehedinți, de profesori și elevi ai locului, precum și de artizanii care colaborează profesional cu Casa Iilor. HISTOIRES ROYALES

Atelierul a fost transformat de-a lungul anilor într-o prosperă afarecere de familie, ale cărei frumoase costume au călătorit de-a lungul continentului european, în țări precum Anglia, Spania, Elveţia, Italia, Franţa, Olanda, Danemarca, trecând chiar de granițele Europei, în SUA și Israel. În atelier, Familia Regală a participat la o demonstrație de măiestrie a femeilor care țes și cos iia românească, alături de care se aflau ucenici cu vârste între 7 și 14 ani.

Mai apoi, oaspeții regali au fost întâmpinați în comuna Isverna de către primar și de artizani locali, care au prezentat produse de olărit, obiecte din lemn, unelte din fier, straie populare tradiționale și bunătăți gătite de localnici. Meșteșugarii, care includ comunitatea rromă din județ, păstrează tradițiile confecționării obiectelor de mai multe generații. În Isverna, oaspeții regali au fost găzduiți de proprietarii pensiunii Steaua Munților.

Mai departe, Familia Regală a vizitat unica moară tradițională încă funcțională din țara noastră, aflată tot în comuna Isverna. Moara, construită acum trei secole, a funcționat neîntrerupt, de-a lungul multor generații, fiind mereu în proprietatea aceleiași familii. Gazdele au dăruit Majestății Sale cinci kilograme de făină de mălai măcinată la moara medievală din Isverna.

Casa Iilor din comuna Ponoarele

Steaua Munților, în comuna Isverna

La moara din Isverna

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale