Vizită la Soultzmatt, Franța, iunie 2017

03 iun. 2017

Sâmbătă, 3 iunie 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Custodele Coroanei române în orașul Soultzmatt din Franța. Acolo, de-a lungul întregii zile, a fost comemorat cu mult fast și cu respect sacrificiul de acum un secol al soldaților români, prizonieri în Primul Război Mondial.

Evenimentul a fost excepțional organizat de primăria orașului Soultzmatt, cu concursul Ministerului Apărării din Franța și al Ministerului Apărării Naționale din România. Întreg orașul a fost pavoazat cu flori. În punctele importante ale urbei, drapelul României a fost arborat alături de cel al Franței.

Au fost prezenți la eveniment înalți reprezentanți ai Guvernului României, ai Parlamentului României, ai Ministerului Apărării Naționale din România, ai Corpului Diplomatic românesc, membri români ai Parlamentului European, alături de militari români și de un numeros public. A fost prezent Mitropolitul Ortodox al Europei Occidentale și Meridionale, Înalt Preasfinția Sa Iosif. Au luat parte militari din Republica Populară Chineză și din Republica Ciad. Din partea Franței au fost prezenți primarul orașului Soultzmatt, dl Jean-Paul Diringer (același primar care a primit pe Regele Mihai I, Regina Ana și Principesa Moștenitoare Margareta în anul 1987 la Soultzmatt), reprezentanți ai Departamentului Haut-Rhin, generali și ofițeri ai Armatei Franceze.

La ceremonie au luat parte militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

Dimineață, Principele Radu a luat parte la slujba de pomenire de la Capela din Val-du-Pâtre. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Iosif, având alături pe Episcopul Sofian și un sobor de 16 preoți. La slujbă a asistat un mare număr de membri ai comunității românești.

La ora 12, Alteța Sa Regală s-a alăturat oficialităților franceze și române, ofițerilor celor două armate și reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române la ceremonia militară de aducere aminte. Au luat cuvântul primarul orașului, reprezentanții Guvernului și Parlamentului României, reprezentanții Departamentului Haut-Rhin, precum și reprezentanții diplomatici ai României. În partea a doua a ceremoniei au fost depuse coroane de flori din partea primăriei orașului Soultzmatt, a Familiei Regale a României, a Departamentului Haut-Rhin, a Ministerului Apărării Naționale a României, a Ambasadei României la Paris, precum și din partea deputaților români din Parlamentul European.

Pe parcursul luărilor de cuvânt ale oficialilor francezi și români, au fost evocați în numeroase rânduri Regele Ferdinand I și Regina Maria.

În cursul după-amiezii, în spațiul expozițional de la Caveau de la Vallée Noble, Principele Radu a vizitat expoziția de documente și fotografii dedicată soldaților români îngropați la Soultzmatt. La ora 17, Alteța Sa Regală a asistat, în aceeași sală,  la o parte a conferinței dedicată evenimentelor de acum un secol din Alsacia, în timpul Primului Război Mondial.

În finalul vizitei, Principele Radu s-a întâlnit la primărie cu dl Jean-Paul Diringer, primarul orașului Soultzmatt, alături de reprezentantul Departamentului Haut-Rhin. Primarul a transmis Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principelui Radu invitația de a reveni la Soultzmatt.

Cimitirul soldaților români din Soultzmatt, Alsacia, este cea mai mare necropolă militară românească din Franța, unde odihnesc 678 de soldați-martiri, uciși în Primul Război Mondial, în anii 1917 și 1918.

Soldații (provenind din Regatul României, dar și români din Transilvania) au fost făcuți prizonieri de armata germană și cea austriacă. Ei au fost duși în Alsacia și Lorena, torturați, înfometați sau au murit din cauza frigului. Regimul inuman la care au fost supuși soldații români a durat din anul 1917 până în 1918.

În anul 1991, istoricul Jean Nouzille a publicat în Franța un volum intitulat “Calvarul prizonierilor români în Alsacia-Lorena”. În acel volum, Nouzille afirmă că au murit 2 344 de prizonieri români în acei ani, în Alsacia și Lorena.

După încheierea primei conflagrații mondiale, comuna Soultzmatt-Wintzfelden a donat României terenul pentru amenajarea cimitirului pe înălțimille așezării Gauchmatt, în Val-du-Pâtre.

Încă de la începuturi, Cimitirul Militar Românesc de la Soultzmatt a fost legat de Familia Regală a României. El a fost inaugurat la 8 aprilie 1924, în prezența Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Suveranii au început, două zile mai târziu, prima lor vizită de Stat în Republica Franceză, la 10 aprilie 1924.

În cimitir a fost ridicată o statuie al cărei chip are trăsăturile Reginei Maria a tuturor românilor. În anul 1924 a fost dezvelită o placă de marmură, la baza monumentului, pe care sunt înscrise cuvintele Reginei Maria: Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin.

Acum trei decenii, pe urmele strămoșilor au pășit Regele Mihai I, Regina Ana și Principesa Moștenitoare Margareta, care au vizitat cimitirul și s-au recules în fața mormintelor soldaților români în anul 1987, alături de sute de membri ai comunităților românești din Franța.

Un articol în limba română, publicat în anul 2011, pe tema suferințelor soldaților români poate fi citit aici.

Despre calvarul prizonierilor români din Alsacia poate fi citit și în presa franceză. Dați click aici.