Centenarul primei medalii olimpice a României

05 iun. 2024

Astăzi, 5 iunie 2024, Banca Națională a României a găzduit o sărbătoare a olimpismului românesc, prilejuită de aniversarea centenarul primei medalii olimpice a României, primită la Paris, în anul 1924, de cei 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român, în anul 1914, și de apropiata prezență a sportivilor olimpici români la cea de a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Banca Națională a României a lansat o monedă de argint dedicată izbânzii sportive românești de acum un secol și a deschis o impresionantă expoziție olimpică, dedicată celor 309 medalii de aur, argint și bronz obținute de România în o sută de ani. AGERPRES

Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat la eveniment pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, sub al cărei Înalt Patronaj se află Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Gazda evenimentului a fost guvernatorul Băncii Naționale a României, academicianul Mugur Isărescu, alături de alți membri din conducerea băncii. Au fost prezenți președintele Comitetelor Olimpice Europene, domnul Spyros Capralos, președinta Agenției Naționale pentru Sport, doamna Elisabeta Lipă, reprezentantul Comitetului Internațional Olimpic pentru România, domnul Octavian Morariu, și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, domnul Mihai Covaliu. Cei menționați au luat cuvântul în fața numeroșilor participanți, printre care s-au numărat iubiți și respectați campioni olimpici din toate generațiile, personalități din lumea politică, economică, artistică și din cea a presei.

Alături de ceilalți invitați, Alteța Sa Regală a vizionat expoziția „Un alt fel de tezaur: Campionii României”, o impresionantă alăturare de documente, echipament sportiv, fotografii și, mai ales, medalii olimpice obținute de-a lungul anilor.

În doar câteva săptămâni, lotul olimpic românesc va păși la Paris, pentru a continua, într-o acerbă competiție mondială, tradiția dusă atât de departe de înaintașii lor.

Majestatea Sa și Principele Radu vor fi, clipă de clipă, alături, în inimă și în gând, de sportivii noștri, la toate probele în care România este reprezentată.

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale