Biserica si Coroana sunt legate identitar, spiritual, cultural, filosofic si institutional

09 aug. 2007

In scurt timp, Romania va gazdui a treia reuniune europeana ecumenica. Evenimentul inseamna mult pentru societatea romaneasca.

 

Intai pentru ca are loc la Sibiu in acest an, in care pentru prima oara un oras romanesc este declarat capitala culturala continentala. Pana mai ieri, pentru romani, Europa era un substantiv. De catva timp incoace, ea a devenit un adjectiv, ceea ce inseamna ca ne aflam pe drumul cel bun. Mai avem de corectat un mic detaliu: sa transformam termenul “roman” dintr-un adjectiv intr-un substantiv, asa cum a fost el din 1881 incoace.

2007 ne aduce institutional in Europa

 

In al doilea rand pentru ca 2007 ne aduce institutional in Europa, prin calitatea de membru cu drepturi depline in familia europeana a natiunilor demne. Romania va trebui sa-si construiasca locul pe continent si sa redescopere propriul spatiu cultural, economic si identitar. Evenimente precum Adunarea ecumenica europeana si “Sibiu, capitala culturala europeana” sunt pasi pe acest drum. in al treilea rand pentru ca Biserica Ortodoxa Romana se afla la un nou inceput. Dupa cinci generatii de patriarhi asociati unui secol greu de inteles, va urma un intai-statator al secolului XXI. Acest inceput este unul insemnat pentru intreaga viata romaneasca. Biserica insasi doreste sa-si redefineasca rolul in lume si in propria casa, Romania. Paralel cu dialogul cu confesiunile si religiile Europei si ale lumii, biserica noastra vrea sa-si daltuiasca un rol nou in societatea romaneasca, completand valoarea credintei cu preocuparile sociale si virtutile educatiei.
________________________________________

Institutii perene
Pe meleagurile noastre, regalitatea a stat continuu alaturi de biserica ortodoxa, de aproape un secol si jumatate. Biserica si Coroana sunt legate identitar, spiritual, cultural, filosofic si institutional. Biserica este, ca si familia regala, o institutie purtatoare de coroana. Casa regala, asemenea bisericii, este o institutie datatoare de mandrie, menita sa incurajeze increderea, bunul-simt, morala, generozitatea, spiritul de raspundere si rolul de model. Totodata, cele doua institutii sunt perene, iar aceia care le servesc se angajeaza cu intreaga lor viata.
________________________________________
Abilitatea inlocuieste talentul
Mai ales astazi, cand cinismul tine loc de inteligenta, cand abilitatea inlocuieste talentul, cand smecheria suplineste cu brio viziunea, iar nerusinarea a atins cote institutionale de nebanuit, casa regala vede in Biserica Ortodoxa Romana o institutie fundamentala a viitorului.
Nu este ceva nou. Catolicii Carol I si Ferdinand I, impreuna cu anglicana regina Maria au pus umarul, alaturi de biserica romaneasca, a carei confesiune nu au impartasit-o, la formarea Romaniei moderne. Autocefalia din 1885 a venit la patru ani de la declararea Romaniei ca stat suveran si independent, iar patriarhatul proclamat in 1925 a urmat la trei ani de la Marea Unire

 

""