Vizita la Geneva si Saanen, noiembrie 2002
Palatul Elisabeta, 29 noiembrie 2002
Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare Dezvoltare Durabila
Joi 28 noiembrie, la ora 10.00, AS Principele Radu s-a intalnit la sediul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor cu domnul Hamadoun I. Touré, director general adjunct al Uniunii. La intalnire a participat si dna. Anda Filip, ambasador al Romaniei la Misiunea Permanenta de la Geneva.
Importanta infrastructurii, programele ce se doresc a fi introduse, modalitatile de implementare, rolul de catalizator al summit-urilor, transparenta si echidistanta UIT in relatiile cu statele lumii si partenerii non-statali au fost doar cateva din temele abordate cu ocazia vizitei Reprezentantului Special.
La ora 12.00 AS Principele Radu de Hohenzollern – Veringen a fost primit la sediul UNAIDS de catre dr. Peter Piot, Directorul Programului Natiunilor Unite pentru lupta impotriva HIV/SIDA. Situatia unica a Romaniei- aceea de a avea mai multi copii infestati decat adulti – a fost tema cu care s-a deschis dialogul. S-a pus accent de asemenea pe modalitatile de combatere a acestui flagel, pe rolul educatiei, implicare aorganizatiilor internationale dar si raspunsul prompt al statelor-partenere.
Urmatorul punct in program a fost intalnirea de la Palatul Natiunilor cu conducerea Oficiul pentru Coordonarea Activitatilor Umanitare. Gazdele Reprezentantului Special al Guvernului au fost dl.Sergio Piazzi, seful Departamentului de Relatii Externe si dl. Guillaume de Montravel, seful Serviciului Resurse Militare, Protectie Civila si Logistica operatiunilor de urgenta.
In cadrul discutiilor, a fost prezentata – in premiera pentru un reprezentant al unei tari europene – schema unui document ce urmeaza a fi emis in luna decembrie, document ce reglementeaza foarte precis modalitatile de folosire a fortelor militare in situatiile de criza. Acesta este un non-bending document (de la care nu se poate face rabat) ce se va constitui intr-un adevarat manual al reactiilor in situatiile de criza. A fost subliniat deasemenea rolul important jucat de Romania in toate actiunile umanitare sau militare ale ultimilor ani precum si calitatea si consecventa sprijinului politic acordat de tara noastra reprezentantilor ONU.
Este demn de remarcat faptul ca toate cele trei vizite au avut un punct comun, pe langa cel al aspectului umanitar. Si anume, trecerea la un alt nivel a actiunilor organizatiilor internationale. Reprezentantii tuturor institutiilor au aratat ca este timpul pentru o relatie de parteneriat si este depasit nivelul aceleia de caritate.
La ora 18.30 Reprezentantul Special al Guvernului a participat la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei care a avut loc la Salonul Natiunilor Unite al hotelului Intercontinental din Geneva.
Vineri 29 noiembrie la ora 10 a avut loc vizita la Centrul European de Cercetare Nucleara (CERN), una dintre cele mai vechi institutii de cooperare europene.
Intalnirea a inceput cu o prezentare a Complexului Microcosmos, care descrie pentru vizitatori principalele proiecte si preocupari ale Centrului. A urmat o masa rotunda cu fizicienii, chimistii si informaticienii romani care lucreaza in colaborare cu CERN la care s-a discutat asupra stadiului si a modalitatilor de imbunatatire a relatiilor Romaniei cu CERN, cel mai important centru mondial de cercetare in domeniul fizicii nucleare si a particulelor. Concluziile – in ceea ce priveste cooperarea concreta intre cele doua parti – au fost trase impreuna cu dl. Nicolas Koulberg, reprezentantul CERN pentru colaborarea cu tarile nemembre.
Vineri seara, la Saanen, ASR Principesa Margareta si AS Principele Radu au luat parte la o gala de binefacere in favoarea copiilor, organizata de “Fundatia Principesa Margareta a Romaniei- Elvetia.