Margareta a României, prima femeie din istorie care a devenit Șef al Casei Regale a României
În 26 martie, Majestatea Sa Margareta a României își serbează ziua de naștere. Este prima femeie care deține titlul de Custode al Coroanei și, totodată, prima femeie din istorie care a devenit Șef al Casei Regale a României. Majestatea Sa și-a dedicat ultimii 30 de ani slujirii intereselor românilor, iar în prezent Familia Regală a României se bucură de prețuirea și respectul tuturor celor care cunosc adevărata istorie a României.
Margareta a României s-a născut în exil, la doi ani după ce tatăl său, Regele Mihai I, fusese obligat să își părăsească tronul și țara. Mama sa, Regina Ana a României, provenea din familia de Bourbon-Parma. Majestatea Sa Margareta a României se înrudește îndeaproape cu familiile regale britanică, spaniolă, daneză și luxemburgheză, precum și cu familii regale și imperiale în prezent nedomnitoare, printre care cea a Germaniei, a Austriei, a Rusiei, a Braziliei, a Portugaliei, a Greciei și, în general, cu cei mai de seamă reprezentanți ai aristocrației europene.
Margareta a României și-a petrecut copilăria și adolescența în Marea Britanie, Elveția și Italia. A absolvit Universitatea din Edinburgh și s-a implicat în numeroase proiecte de voluntariat. Și-a construit o importantă carieră în instituții internaționale din structura Organizației Națiunilor Unite, inclusiv în cele dedicate sănătății, alimentației și agriculturii. A renunțat însă la această carieră în anul 1989, când s-a întors alături de tatăl său, Regele Mihai I, pentru a munci în folosul românilor.
A participat la numeroase demonstrații anticomuniste, iar după Revoluția din 1989 s-a întors în țară, unde a adus numeroase convoaie cu ajutoare care includeau medicamente și materiale sanitare, alimente, îmbrăcăminte sau obiecte electrocasnice.
A pășit pe pământ românesc în 25 ianuarie 1990. A înființat prima fundație din România, Fundația Principesei Margareta a României, care este și în prezent una dintre cele mai importante organizații neguvernamentale din țară. S-a implicat în numeroase proiecte caritabile. În 1994, și-a cunoscut soțul, pe Alteța Sa Regală Principele Radu al României, care era pe atunci actor și participa la un proiect de terapie prin artă dedicat copiilor. Cei doi s-au căsătorit în 21 septembrie 1996.
Din anul 1997, Margareta a României, alături de alți membri ai Familiei Regale, în primul rând alături de Regele Mihai I al României, s-a implicat în numeroase activități diplomatice care vizau sprijinirea aderării României la NATO și la Uniunea Europeană. În prezent, desfășoară astfel de activități în folosul românilor din România și din Republica Moldova.
Majestatea Sa a primit titlul de Principesă Moștenitoare din 1997, iar pe cel de Custode al Coroanei din 2007. Din anul 2015 a devenit, alături de ASR Principele Radu, cetățean de onoare al județului Cluj. Majestatea Sa a devenit șefa Casei Regale din 2017. Margareta a României este, de jure, Regină, însă a preferat să nu folosească, deocamdată, acest titlu. Majestatea Sa conduce Societatea Națională de Cruce Roșie și a acordat Înaltul Său Patronaj mai multor organizații și instituții caritabile și de educație din România.