Vizită regală la Chișinău, martie 2006
Afacerile trec Prutul!
Peste 120 de agenti economici din R.Moldova si peste 80 din patru judete din Romania au participat, miercuri, la Forumul economic moldo-roman desfasurat la Chisinau la initiativa Altetei Sale Regale, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului de la Chisinau s-au straduit sa convinga agentii economici din Romania sa initieze relatii comercial-economice in R.Moldova, datorita „mediului investitional favorabil”, in timp ce subprefectii judetelor Bacau, Botosani, Iasi si Neamt au invitat agentii economici basarabeni sa deschida afaceri peste Prut. Domeniile de interes pentru agentii economici prezenti la forum sunt agricultura, piscicultura, industria alimentara, constructiile, industria usoara, prelucrarea lemnului, turismul, tehnologiile informationale, comertul cu produse metalurgice, industria mobilei etc.
Oportunitati investitionale
Viceministrul Economiei si Comertului, Igor Dodon, a informat asistenta despre faptul ca R.Moldova este unica tara din lume ale carei marfuri pot fi exportate atat pe pietele din vest, cat si din est, fara a plati taxe vamale. Totodata, companiile care fac investitii straine directe de peste 250.000 dolari in RM, sunt scutite de plata a 50 la suta din impozitul pe venit pentru primii cinci ani de la momentul inregistrarii. Pentru cele care fac investitii de peste 2.000.000 dolari, taxa impozitului pe venit este zero pentru primii trei ani. De asemenea, se acorda facilitati fiscale pentru companiile straine din sectorul tehnologiilor informationale, indiferent de volumul investitiilor. Acestea sunt scutite de impozitul pe venit pentru o perioada de cinci ani. In topul tarilor care fac investitii in RM, Romania se situeaza pe locul sapte cu patru la suta din totalul investitiilor. Viceministrul a mai tinut sa mentioneze ca exporturile moldovenesti incep sa se orienteze spre pietele din UE, exporturile in tarile CSI fiind in continua descrestere.
Cifre contradictorii
Potrivit datelor Biroului National de Statistica (BNS), conform bilantului pe anul trecut, Romania s-a situat pe locul trei la volumul circuitului marfurilor cu R.Moldova dupa Rusia si Italia. In anul 2005, el a constituit 369.000.000 dolari. Datele ambasadorului roman la Chisinau, Filip Teodorescu, difera de cele ale BNS. Potrivit lui Teodorescu, volumul circuitului marfurilor a constituit, in 2005, 412.000.000 dolari sau aproape triplu fata de anul 2002. Cu toate acestea, ambasadorul considera ca mai exista potential si trebuie valorificat, mai ales in conditiile in care Romania va adera la Uniunea Europeana.
JURNAL le-a solicitat unor oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului sa spuna cat de interesati sunt in a dezvolta relatii comercial-economice in cele doua tari. Inginer Gheorghe Antochii, presedinte SA „Agricola International”, Bacau: „Este momentul cand putem trece la operatiuni de anvergura”.
„Vreau sa dezvolt afacerile, pentru ca, pana in prezent, am avut relatii comerciale cu furnizori din RM pentru cereale de care am nevoie in industria de nutreturi concentrate pe care o realizez la „Agricola International” si, in egala masura, am fost furnizor de material biologic, dar si de carne si produse din carne pentru magazinul „Metro” din Chisinau. Apreciez mult importanta momentului in care are loc aceasta intrunire, fiindca ne mai despart aproximativ zece luni de integrarea Romaniei in UE, atunci cand agentii economici din Romania vor gasi, probabil, cu mai mult interes colaborari cu partenerii din R.Moldova, tocmai ca urmare a facilitatilor acordate investitorilor romani de catre autoritatile de la Chisinau. Nu am avut reglementari care sa ingreuneze operatiunile care le-am facut cu partenerii mei din RM si am ramas surprins de calitatea RM de partener intermediar intre UE si tarile CSI de schimburi comerciale netaxate, ceea ce va reprezenta un avantaj mare in viitor pentru RM, dar si pentru agentii economici din Romania. Am importat cantitati mari de grau, porumb, orz din RM, de asemenea carne de bovina o perioada. Cred ca este momentul cand putem trece de la simplele schimburi comerciale la operatiuni de anvergura, cum ar fi constituirea filialelor, societatilor mixte sau colaborarea in realizarea produselor”.
Vasile Bahau, medic veterinar sef la SA „Carmez”, R.Moldova: „Schimb de experienta”
„Ne intereseaza colaborarea cu unitatile in domeniu din Romania. Am dori, in special, sa vedem cum este organizat la ei lucrul in ce priveste prelucrarea carnii, avand in vedere faptul ca unitatile lor sunt autorizate de UE siisi exporta produsele in UE. Deci, asteptam un schimb de experienta” .
Eduard Apavaloaie, reprezentant SRL „Adems”, judetul Iasi: „Legislatie favorabila”
„Ni se pare o legislatie in mare parte favorabila noua. In functie de partenerii din R.Moldova, vom incerca sa colaboram. Avem interese serioase sa deschidem afaceri aici in domeniul prelucrarii mobilierului”.
Jurnal de Chisinau, Raisa LOZINSCHI, 17 martie 2006