Vizită regală la Sibiu, mai 2017

19 mai 2017

Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au vizitat municipiul Sibiu, în zilele de 17-19 mai 2017, unde au fost alături de Alteța Sa Regală Principesa Muna al Hussein, mama suveranului hașemit al Iordaniei, aflată într-o vizită oficială în țara noastră.

În ziua de joi, 18 mai 2017, în Sala Thalia din Sibiu, Principesa Muna al Hussein a deschis cea de-a VIII-a ediție a Congresului de Medicină și Farmacie Româno-Iordanian și a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Lucian Blaga. Congresul se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale. Au fost prezenți Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, primarul municipiului Sibiu, dna Astrid Fodor, prefectul județului Sibiu, dl Lucian Radu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, profesorul universitar Sorin Cîmpeanu, secretarul de Stat MAI Raed Arafat, precum și ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei la București. Au participat membrii Senatului Universității Lucian Blaga, reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre, o amplă delegație de medici din Iordania, personalități din societatea civilă și jurnaliști.

În cursul serii de joi, 18 mai 2017, rectorul Universității Lucian Blaga, profesorul universitar Ioan Bondrea, și președintele Senatului universității, profesorul universitar Horațiu Mihai Rusu, au oferit un dineu în cinstea musafirilor la congres. Invitații de onoare ai serii au fost Principesa Muna al Hussein, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, alături de reprezentanți ai instituțiilor Statului.

Principesa Muna va vizita la Sibiu, în ziua de 19 mai 2017, o serie de instituții și organizații. Începând din 20 mai, Alteța Sa Regală va continua vizita în țara noastră cu o ședere privată, la invitația Familiei Regale a României.

Sunt 55 de ani de când, în anul 1962, Principesa Muna a pus bazele primei instituții de educație medicală din Regatul Hașemit al Iordaniei. De atunci încoace, Alteța Sa Regală a sprijinit continuu domeniul sănătății și cel al educației medicale în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Principesa Moștenitoare și Principele Radu au fost alături de Principesa Muna la edițiile congresului de la Târgu-Mureș (2015) și de la Amman (2014).  În anul 2013, Principesa Muna a prezidat congresul la Iași, unde a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului. Alteța Sa Regală este Doctor Honoris Causa al Universităților de Medicină și Farmacie de la Iași și Târgu Mureș.

Familia Regală a României a vizitat Iordania în anul 1995 (când Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana s-au aflat pentru prima oară în această țară), în anul 1996 (când Principesa Moștenitoare și Principele Radu și-au petrecut luna de miere), precum și în anii 2004, 2010, 2012, 2013 și 2014.

Alteța Sa Regală Principesa Muna a fost oaspetele Familiei Regale a României în anul 2011, la anivesarea de 90 ai Majestății Sale Regelui, în vara anului 2013 și în primăvara anului 2016. Alteța Sa Regală a vizitat țara noastră de mai multe ori, începând din anul 2006, iar cele mai recente vizite au fost cele din anii 2015 și 2016.

 

Principesa Muna al Hussein a fost decorată la Castelul Peleș de către Majestatea Sa Regele cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României în mai 2016.