Medalia Custodele Coroanei Române
Regulamentul Medaliei “Custodele Coroanei române”
Alături de Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate”, „Crucea Casei Regale a României” și Decorația regală „Nihil Sine Deo”, Medalia “Custodele Coroanei române” este o distincție creată prin decizia Suveranului Casei Regale a României.
Medalia “Custodele Coroanei române” este o medalie de merit. Ea poate fi acordată persoanelor cu realizări ieșite din comun în România, în domeniile social, ecologic, al dezvoltării durabile, în științe și arte, precum și pentru performanțe excepționale în diverse profesii și meșteșuguri.
Medalia se acordă celor care au reușit o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.
Decorația se poate acorda unor organizații, dacă activitatea lor este circumscrisă criteriilor de mai sus.
Medalia “Custodele Coroanei române” se poate acorda unui număr de maximum 200 de persoane în viață. În numărul de 200 se includ și organizațiile distinse.
Medalia “Custodele Coroanei române” respectă cu fidelitate distincțiile create de fondatorul Casei Regale și Statului român modern, Carol I. Totodată, ea este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale.
Posesorii Medaliei “Custodele Coroanei române” vor sărbători ziua decorației în fiecare an la 3 mai, ziua de naștere a Reginei Elena a României.
Portul decorației:
Posesorii Medaliei “Custodele Coroanei române” pot purta distincția în ocazii speciale, la costum închis, smoking sau frac. Femeile distinse cu această decorație o pot purta la taior cu sau fără pălărie și la rochii de zi sau de seară. În cazul în care decorația a fost conferită unei instituții sau organizații, ea nu poate fi purtată, ci doar expusă. Medalia nu poate fi purtată la ținute sport sau de zi cu zi.
Caracteristici ale decorației:
Medalia “Custodele Coroanei române” este de formă ovală, cu dimensiunile ovalului de 40 x 30 mm şi este confecţionată din argint cu puritate de 925 la ‰.
Pe avers este reprezentrat chipul în profil dreapta al Custodelui Coroanei, înconjurat în partea se sus de cuvintele „MARGARETA, CUSTODELE COROANEI ROMÂNE”, iar în partea de jos, între două puncte, apare trecut anul de înfiinţare al medaliei – 2012. Pe revers este stampată în relief Cifra Custodelui Coroanei, formată din litera M prevăzută deasupra cu o coroană.
Deasupra ovalului este coroana regală, prinsă printr-un anou de panglica din moar albastru, care are pe fiecare margine o dungă argintie.
La decorația pentru bărbați, panglica este de formă dreptunghiulară, iar la cea pentru femei, de forma unei funde cu nod. Decorația se prinde cu ac, precum broșa, la piept, în partea stângă, deasupra inimii.
Document modificat, sub semnătura Majestății Sale Regelui, la data de 26 noiembrie 2014. Precedentul regulament, semnat la 30 decembrie 2011, se anulează.
PERSOANELE ȘI INSTITUȚIILE DECORATE
Anul 2015
1. Domnul Florin Iacobescu
2. Școala Gimnazială Margareta a României
3. Contesa Susannah Antamoro de Cespedes (Elveția)
4. Doamna Jean Milligan (Elveția)
5. Doamna Alexandra Dăriescu (Regatul Unit)
Anul 2016
6. Doamna Mihaela Minu
7. Domnul Dan Mocanu
8. Doamna Simona Baciu
9. Doamna Dana Pîrţoc
10. Doamna Corina Şuteu
11. Doamna Anca Harasim
12. Doamna Monica Minoiu
13. Domnul S. P. O’Mahoney
14. Profesorul Adrian Curaj
15. Dr. Radu Dop
16. Domnul Mugurel Mărgărit
17. Domnișoara Liana Greavu
18. Doamna Gabriela Iordache
19. Domnul Sorin Marinescu
20. Doamna Viorica Chiru
21. Doamna Ioana Petrea
Anul 2020
22. Doamna Angela Galeta
23. Doamna Ana Katharina Schreidreter
24. Doamna Cristina Buja
25. Doamna Roxana Molocea
26. Doamna Victoria Mitrofan-Crețu
27. Doamna Oana Budiș
Anul 2021
28. Domnul Shajjad Rizvi
Anul 2022
29. Doamna Anne-Marie Martin (Regatul Unit)
Anul 2023
30. Doamna Cătălina Rousseau
31. Doamna Bianca Brad
Anul 2024
32. Festivalul Internațional de Film București
33. Dr. Alexandra Stähli (Elveția)
34. Domnul Răzvan Apetrei
35. Festivalul internațional EUROPAfest