Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
Fondată în anul 1863 sub numele de Comitetul Internațional al Crucii Roșii de către Henri Dunant (laureat al primului Premiu Nobel pentru Pace), organizația este astăzi o mișcare umanitară mondială care reunește 16 milioane de voluntari, membri și angajați. A fost fondată, acum 161 de ani, pentru a proteja viața și sănătatea oamenilor, pentru a asigura respectul pentru ființa umană și pentru a preveni și alina suferința oamenilor.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România a fost fondată la 4 iulie 1876, sub domnia lui Carol I. Regina Elisabeta, Regina Maria și Regina Elena au fost protectoare ale societății și au condus onorific Crucea Roșie Română, cea mai mare organizație a țării, fiind alături de soldații români și de populația civilă în grelele momente ale Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și în Al Doilea Război Mondial. În zilele noastre, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a fost președintele Crucii Roșii Române în anii 2015-2023, iar organizația s-a întors la tradiția patronajului regal, plasându-se, începând de anul trecut, sub Înaltul Patronaj a Majestății Sale Custodele Coroanei.
Inițiativa de a avea o zi distinctă pentru a sărbători anual valorile și principiile organizației a fost votată în anul 1934, la Conferința Crucii Roșii de la Tokio. Documentul a fost studiat de Liga Societăților de Cruce Roșie în anul 1946, iar prima Zi a Crucii Roșii a fost sărbătorită la 8 mai 1948. Între timp, Liga Societăților de Cruce Roșie a devenit, în 1991, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, iar ZIua Crucii Roșii a devenit, din 1984, Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii.
La mulți ani, Crucea Roșie!