Familia Regală a României a sărbătorit Ziua de 10 Mai

10 mai 2014

Miercuri, 7 mai 2014, Palatul Elisabeta a găzduit primele două evenimente din seria sărbătorilor regale ale acestui an, cu ocazia zilei de 10 Mai.

 

În Sala Regilor, Majestatea Sa Regele a conferit, reprezentat fiind de Principesa Moștenitoare Margareta, Marea Cruce a Ordinului Coroana României Alteței Sale Regale Principesa Maria, cu ocazia împlinirii anul acesta, la 13 iulie, a vârstei de 50 de ani.

 

Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Maria și Principele Nicolae s-au alăturat, apoi, musafirilor, pentru a lua parte la dineul regal oferit, cu încuviințarea Regelui Mihai, de Familia Regală cu ocazia zilei de 10 Mai.

 

La dineu au luat parte treizeci de personalități ale vieții politice, academice, științifice, artistice și economice, precum și jurnaliști. Printre invitați s-au numărat Prim-ministrul Victor Ponta, Viceprim-miniștrii Gabriel Oprea și Daniel Constantin, Avocatul poporului Victor Ciorbea, președintele Academiei Române Ionel Valentin Vlad. Au fost prezenți doi dintre membrii Consiliului Regal, maestrul Adrian Vasiliu și ambasadorul Mihnea Constantinescu, precum și reprezentanți ai Casei Majestății Sale Regelui.

 

Și-a dat concursul Camerata Regală, care a interpretat un recital de muzică clasică și contemporană, intitulat “Dansul”.

 

Evenimentele dedicate Zilei de 10 Mai au continuat vineri, 9 mai 2014, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” cu simpozionul festiv intitulat „Carol I, o viaţă dedicată României”. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Educației, precum și a Mitropolitului Primat al României.

 

Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au stat în Loja Regală a Aulei, pentru a asculta cuvintele de respect și comemorare ale ministrului Educației Naționale, profesorul Remus Pricopie și ale Preasfinției Sale Episcopului Vicar Varsanufie.

 

La simpozion au luat parte Nicolae Noica și Ion Caramitru, foști miniștri ai guvernului României, profesorii universitari Liviu Papadima, Adrian Cioroianu, Ion Stoica, Mircea Regneală, Ioan Scurtu, Andrei Pippidi, precum și arhitectul Miruna Berindei, dr. Tudor Berza și Marilena Rotaru.

 

Și-a dat concursul, cu desăvârșită distincție și armonie, Corul Regal. Amfitrionul simpozionului a fost Voichița Dragomir, director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

 

În finalul zilei, Sala Radio a găzduit Concertul Regal dedicat zilei de 10 Mai, organizat și oferit de Societatea Română de Radiodifuziune. Concertul a cuprins Simfonia a IX-a, capodoperă a lui Ludwig van Beethoven, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor. Și-au dat concursul Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic. Gazda serii a fost dl Ovidiu Miculescu, președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune.

 

Astfel, spectatorii au avut ocazia să omagieze regalitatea în România, aplaudând prezența Altețelor Lor Regale Principesa Maria și Principele Nicolae. Concertul a debutat cu interpretarea, de către Orchestra Națională Radio, a Imnului Regal, lucrare a compozitorului român Eduard Hübsch.

 

Pentru această ocazie, maestrul Tiberiu Soare a dirijat Corul Academic şi Orchestra Naţională Radio, interpretând Simfonia a IX-a, alături de patru importanţi solişti lirici: Iulia Isaev, Sidonia Nica, Marius Vlad Budoiu şi Octavian Dumitru.

 

Sâmbătă, 10 mai 2014, șirul sărbătorilor dedicate zilei de 10 Mai a început cu Maratonul Regal, organizat competent și însuflețit de asociața Corporeanima. Alteța Sa Regală Principele Nicolae a dat startul competiției, la ora 8, din fața Palatului Elisabeta.

 

În aceeași dimineață, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare, Principele Radu, Principesa Maria și Principele Nicolae au depus un buchet de flori albe la statuia Regelui Carol I, fondatorul Casei Regale și al României moderne.

 

La ora 15, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare i-a decorat pe câștigătorii Maratonului Regal, bucurându-se, ca în fiecare an, să vadă vârste atât de diverse, angajate în competiția sportivă. I-au stat alături ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, și comentatorul sportiv Dumitru Graur.

 

Cea mai așteptată sărbătoare a zilei a fost, ca în fiecare an, Garden Party la Palatul Elisabeta. Șase mii de invitați au fost primiți cu toată ospitalitatea de Casa Majestății Sale Regelui. Gazdele evenimentului au fost Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, alături având pe Principesa Maria și pe Principele Nicolae.

 

A cincea sărbătoare în grădina Palatului Elisabeta a fost și cea mai frumoasă dintre ele. Vegetația, copacii și florile au fost îngrijite cu atenție, ospitalitatea a pus în funcțiune cu îndemânare și plăcere fiecare detaliu privitor la servitul musafirilor, zeci de companii – furnizori ai Casei Regale – au adus cu generozitate gustări, dulciuri, vinuri, răcoritoare, iar Curtea Veche și-a întâmpinat cititorii cu “Jurnal Regal – de la 10 mai 2013 la 10 mai 2014″, cea mai recentă carte din Colecția Regală.

 

Au fost prezenți membri ai Parlamentului și ai Guvernului României, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, primarii municipiilor București, Craiova, Alba Iulia și din alte zeci de orașe și comune ale țării, mari oameni de știință și de artă, sportivi de prestigiu mondial, reprezentanți de seamă ai mediului de afaceri, studenți, elevi, copii. A fost prezent un mare număr de jurnaliști din București, din întreaga Românie și din Republica Moldova.

 

Dar, cel mai important, Garden Party a reunit, așa cum face în fiecare an, reprezentanți ai comunităților din fiecare colț al țării. Oameni de diferite profesii, din toate județele țării și din Basarabia, din toate orașele, din multe comune și sate, de toate vârstele, mulți dintre ei invitați pentru meritele pe care le-au avut în anul care s-a încheiat.

 

A încântat publicul, din nou, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, condusă de colonelul Valentin Neacșu și dirijată de locotenent-colonelul Aurel Gheorghiță. A participat Tradiția Militară. A adus un aport de neînlocuit Jandarmeria Română. Și a contribuit, tot neprețuit, minunata vreme: cald, plăcut, cu soarele care a ieșit atunci când oamenii aveau mai multă nevoie de el.

 

Seria evenimentelor dedicate sărbătorii de 10 Mai s-a încheiat, în seara aceleiași zile, cu extraordinarul concert oferit de Camerata Regală cu prilejul zilei de 10 Mai.

 

Concertul de la Ateneul Român a fost ultimul din seria ,,Mari solişti, mari dirijori”, avandu-i împreună pe aceiaşi scenă pe dirijorul Giuliano Betta şi pe talentatul pianist Andrei Licareţ.

 

Repertoriul ales de Camerata Regală a inclus compoziţii ale lui Wolfgang Amadeus Mozart şi Piotr Ilici Ceaikovski.

 

La concertul de la Ateneul Român au luat parte Alteţele Lor Regale Principele Radu, Principesa Maria şi Principele Nicolae.

 

{gallery(318)}