Forumul Financiar Sud-Est European

25 mai 2006

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului Romaniei
Palatul Elisabeta, 25 mai 2006

 

Forumul Financiar Sud-Est European

Joi, 25 mai 2006, ora 12.00, AS Principele Radu a participat la sesiunea Investitii in infrastructura- motor de crestere economica in Sud-Estul Europei a Forumului Financiar Sud-Est European organizata de trustul Media On in sala Diplomat Ballroom de la Athenee Palace Hilton, Bucuresti.

 

Cu aceasta ocazie Principele Radu a sustinut urmatoarea alocutiune:

/

Domeniile reprezentate in acest forum ne-au conturat imaginea familiei romanesti si chiar a familiei extinse europene : banci importante din tara si strainatate, profesii liberale- avocatii, companii specializate in comunicare, reprezentanti ai administratiei centrale, primari de succes, alte institutii financiare, distinsi diplomati.

 

Administratia, legea ( dreptul), armata si infrastructura au adus acum doua milenii gloria Romei. In esenta nimic nu s-a schimbat in Europa si in lume, totul a devenit insa mult mai divers. Acest forum aduce in atentia noastra chestiuni din mai toate sferele sociale romanesti si europene,, care au aproape aceleasi raspunsuri de 2000 de ani, fie ca europenii au trait vremuri de imperiu, regalitate ori republica democratica.

 

In ultimii 16 ani ni s-a cerut si am pretins de la noi insine sa adancim procesul democratic in aceasta parte de lume, sa protejam drepturilor omului, sa instauram domnia legii, sa luptam impotriva coruptiei, sa consolidam rolul femeii, sa intensificam dezvoltarea economica sau sa reducem saracia. Nimeni nu a avut o reteta in acest sens, dar cresterea economica si cautarea bunastarii au ramas doua ingrediente ce par a face parte din scopul final pentru societatea romaneasca.

 

Aceste doua notiuni, care acopera buna parte din dezbaterea noastra de astazi, sunt in acelasi timp in concordanta si in concurenta. Astfel, cand vorbim despre Stat, despre ansamblul societatii, cresterea economica duce la conectarea noastra tot mai complexa cu lumea civilizata, castigarea protectiei externe (prin apartenenta la aliante puternice si stabile) si castigarea stabilitatii intrinseci, prin urmare se completeaza tabloul stabilitatii si al securitatii si se pun bazele prosperitatii; cand vorbim despre individ, aceeasi crestere economica si conectarea cu restul lumii duce la sporirea gradului de vulnerabilitate si diversificarea riscurilor la care el este expus.

 

Nu exista insa alternativa la prosperitate, dezvoltare economica si conectare; suntem la cateva luni de statutul de membru deplin al Uniunii Europene si trebuie sa fim pregatiti sa exploatam corect si deplin potentialul uman, natural, geografic si strategic al Romaniei; trebuie sa ne concentram asupra punctelor nodale : marile orase din toate regiunile tarii, aeroporturile, retelele de comunicarii, pentru ca legaturile pe care acestea le vor dezvolta ulterior vor ajuta la cresterea spectaculoasa a Romaniei si vor da forta Europei Unite.

 

Infrastructura este vitala atat pentru tara noastra cat si pentru relevanta Uniunii Europene la Marea Neagra si mai departe catre Orientul Mijlociu; astazi Covasna si Harghita sunt aproape inaccesibile, mii de izvoare de apa termala ori minerala asteapta sa fie exploatate economic si turistic asa cum trebuie, drumurile catre Maramures si Bucovina sunt adevarate aventuri, infrastructura urbana este pe alocuri perimata, pe alocuri inexistenta. Constanta, corespondentul Rotterdam-ului de la celalat capat al continentului nu este legata inca de capitala si de centrul tarii in mod corespunzator.

 

Nu doar fondurile structurale ofera raspuns pentru implinirea acestor proiecte, am intalnit in Canada, Italia si in alte tari, structuri care functioneaza in parteneriat public – privat, avand proiecte in Peru, Bolivia sau Africa Subsahariana in care toate partile implicate ies in castig- finantatorii, constructorii si beneficiarii.

 

In urmatorii ani ambitiile Romaniei trebuie sa fie acelea de a face din Bucuresti cea mai importanta capitala din estul Europei, cu proiectie inspre Caucaz si Orientul Mijlociu, iar din tara noastra o – sora mai mare – pentru viitoarele tari ale uniunii – cele din Balcanii de Vest si candidatele din jurul Marii Negre.

 

Performanta, responsabilitatea si stiinta de a face lucrurile bine sunt criteriile care vor decide soarta Romaniei, nu numai integrarea europeana de jure. In afara participarii institutionalizate in diferite combinatii geostrategice internationale, Romania va trebui sa mizeze si pe aportul unor personalitati autohtone si pe cel al unor simboluri care ne leaga organic de lumea civilizata, in afara legaturilor circumstantiale si a calculelor geopolitice. Academia, Armata, Biserica ori Casa Regala sunt institutii nascute inaintea UE sau NATO si care au stimulat si aparat cresterea tarii noastre.