Vizită regală în Polonia, 4-5 martie 2020

07 mart. 2020

Miercuri, 4 martie 2020, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au început o vizită de trei zile în Republica Polonă. Este prima vizită externă a Familiei Regale din anul 2020.

La Aeroportul Internațional Chopin, Majestatea Sa a fost întâmpinată de Excelența Sa domnul Ovidiu Dranga, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Polonă. Au fost prezenți dl Gheorghe Marian Cristescu, președintele Camerei de Comerț România-Polonia, precum și diplomați ai ambasadei României.

Miercuri, 4 martie 2020, seara, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au participat la gala de deschidere a “Women Leadership Forum”, o reuniune care se defășoară la Varșovia sub Înaltul Patronaj al Custodelui Coroanei române.

Forumul este organizat de Camera Bilaterală de Comerț Polonia-România, de Ambasada României și de Institutul Cultural Român de la Varșovia. Ea este dedicată, în egală măsură, mediului de afaceri și rolului femeii în societate. La gală au luat parte doamna Simona Cojocaru, secretar de Stat în Ministerul Apărării Naționale, ambasadorul Ovidiu Dranga, dr. Jonathan Eyal, membru în Consiliul Regal, dna Mihaela Dranga, directorul Institutului Cultural Român din Varșovia. dl Mariusz Szpikowski, directorul general al Aeroportului Internațional Chopin, și dl Gh. Cristescu, președintele Camerei de Comerț Bilaterală România-Polonia.

În prima parte a galei, Majestatea Sa și Principele s-au întâlnit cu principalii parteneri ai forumului, reprezentanți ai unor companii poloneze și companii românești prezente în Polonia.

În a doua parte a galei, participanții au fost invitați să urmărească un defileu de modă, cu ținute semnate de trei tinere creatoare de modă, din Polonia și din România. Ambele colecții au fost inspirate din tradiția populară. Seara a fost completată cu scurte filme de artă și cu un recital de muzică.

În dimineața zilei de joi, 5 martie 2020, Majestatea Sa s-a întâlnit cu dna Jadwiga Katarzyna Emilewicz, ministrul Dezvoltării Economice din Guvernul Poloniei. Custodele Coroanei a adresat un cuvânt în deschiderea dezbaterii „Women Today: Voices from Central Europe”, parte a “Women Leadership Forum”.

A fost citită scrisoarea adresată Majestății Sale și forumului de către Excelența Sa doamna Georgette Mosbacher, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al SUA la Varșovia.

La conferință au luat parte dna Jadwiga Katarzyna Emilewicz, dna Simona Cojocaru, secretar de Stat în Ministerul Apărării Naționale al României, dna Anna Gembicka, secretar de Stat în Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politici Regionale din Guvernul Poloniei, dna Anca Harasim, directorul executiv al AmCham, Camera de Comerț Americană din România, Ioana Cristina Toma, coordonator al relațiilor inter-instituționale din Comisia Europeană și dr Ewa Labno-Falecka, director în cadrul Mercedes Benz Polonia.

A condus lucrările conferinței dr Ewa Ruminska-Zimny, președintă a International Women’s Forum.

Conferința a continuat cu un al doilea panel, în care au fost invitate să vorbească femei cu importante poziții de conducere în economie, politică și administrație.

La Comunitatea Democrațiilor, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost întâmpinați de dl Thomas Garrett, secretar general al CoD. Comunitatea Democrațiilor este o coaliție interguvernamentală a unor state din întreaga lume, care are ca scop promovarea valorilor democratice. România a preluat de la Polonia, în septembrie 2019, președinția CoD.

Thomas Garret și, apoi, ambasadorul Ovidiu Dranga au luat cuvântul în fața audienței, vorbind despre Comunitatea Democrațiilor și aportul României la consolidarea relațiilor pe baze democratice dintre societățile lumii.

Majestatea Sa Margareta a susținut un discurs cu tema “Participarea femeilor în viața publică”. Discursul a fost urmat de un dialog cu sala, în care Majestatea Sa și Principele Radu au răspuns întrebărilor adresate din public. La eveniment au asistat membri ai societății civile, ai Corpului Diplomatic acreditat la Varșovia și studenți.

La Muzeul Insurecției,  din Varșovia, a avut loc cel mai emoționant moment al vizitei Majestatății Sale Margareta în Polonia.

Custodele Coroanei a decorat cu Crucea Casei Regale a României trei femei veterane ale Insurecției din Varșovia din 1944, pentru a onora relațiile dintre Regatul României și Republica Polonă din anii 1930, când țara noastră a fost un important aliat al Poloniei, în aspirațiile sale de independență, suveranitate și libertate.

După intrarea Majestății Sale în sala de festivități a muzeului, s-a intonat Imnul Regal român. Au fost prezenți ministrul Jan Józef Kasprzyk, președintele Oficiului pentru Veterani de Război și Victime ale Opresiunii, secretarul de stat MApN Simona Cojocaru, ambasadorul României, ES dl Ovidiu Dranga, un reprezentant al Uniunii Mondiale a Veteranilor Armatei Teritoriale și președinta Consiliului Local al orașului Varșovia, dna Ewa Dorota Malinowska-Grupińska.

Au primit decorația regală română dna Hanna Stadnik, dna Halina Jedrzejewska și dna Anna Stupnicka-Bando.

În continuare, cuplul regal român a vizitat Muzeul Insurecției, în compania istoricului Paweł Ukielski.

În cursul serii de joi, 5 martie 2020, Majestatea Sa și Principele Radu s-au întâlnit, la sediul Ambasadei României din capitala Poloniei, cu membri ai comunității românești din Varșovia, precum și cu militari români aflați în misiune în Polonia, de la NATO Battle Group și FRONTEX.

Cuplul regal a vizitat două expoziții de fotografii realizate de Institutul Cultural Român din Varșovia, prima dedicată personalităților feminine din cultura română a ultimilor 150 de ani, iar a doua dedicată vizitei de Stat a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Varșovia, în anul 1923.

La festivitatea de la ambasadă a fost intonat Imnul Național al României, iar apoi a rostit un cuvânt de bun-venit Excelența Sa dl ambasador Ovidiu Dranga. Principele Radu a transmis apoi un mesaj de mulțumire din partea Majestății Sale.

Custodele Coroanei a înmânat militarilor de la  NATO Battle Group și FRONTEX o amintire din partea Familiei Regale, purtând stema și semnătura Majestății Sale și a Alteței Sale Regale.

Expoziția „Casa Regală a României și Polonia în fotografii de epocă” a fost prezentată de dna Mihaela Dranga, directorul ICR Varșovia. Expoziția a cuprins fotografii din perioada interbelică și a fost realizată în colaborare cu Asociația România Culturală și Arhivele Naționale ale României.

La sfârșitul întâlnirii, Majestatea Sa și Principele Radu au stat de vorbă cu membrii comunității românești, cu militarii români și cu diplomații și personalul ambasadei.