Principesa Margareta si Principele Radu la Cluj, 25-26 august
Biroul Reprezentantului Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila
Palatul Elisabeta
Buletin de presa – 26 august 2005
Palatul Elisabeta
Principesa Margareta si Principele Radu in judetul Cluj, 25-26 august 2005
Aflati pentru doua zile in judetul Cluj, ASR principesa Margareta si AS principele Radu, Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, s-au intalnit la Manastirea Nicula cu IPSS Bartolomeu, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului.
Astazi, principesa si principele au participat, in satul Bontida, la evenimentul organizat la castelul medieval Banffy de catre Trustul Transilvania, cu ocazia deschiderii Centrului de Antrenament pentru Conservarea Patrimoniului Construit. La eveniment au fost prezenti ASR principesa Margareta, AS principele Radu, d-l Marko Bela, ministru de stat, ES d-l Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si autoritati locale clujene.
AS principele Radu a fost oaspetele televiziunii TVR Cluj, in cadrul talk-show -ului intitulat Editie Speciala.
In incheierea vizitei, principesa si principele au o intalnire cu membri ai societatii civile din Cluj.
Cuvantul Altetei Sale Regale Principesa Margareta la intalnirea de la castelul Banffy
C omuna Bontida, judetul Cluj
26 august 2005
Doamnelor si Domnilor,
Este o placere pentru Principele Radu si pentru mine sa fim la Cluj, alaturi de dumneavoastra. Am asteptat mult momentul de a vizita proiectul refacerii acestui minunat castel si speram ca si parcul din jurul lui sa fie refacut, cat mai repede posibil.
Familia Regala a Romaniei a fost, timp de o suta patruzeci de ani, un sustinator al proiectelor legate de cultura, de traditiile populare, de folclor, de mostenirea arhitecturala si de arte. Sunt bucuroasa ca astazi, in mileniul al III-lea, aceasta traditie poate continua, cu sprijin european. Dupa cum stiti, Consiliul Britanic a cerut in 2003 un studiu despre mostenirea culturala a Romaniei. Consiliul a ales patru proiecte model:
– proiectul de la castelul Banffy din Bontida, numit The Built Heritage Conservation Training Project (Centrul de Specializare a Conservarii Patrimoniului Construit) Toate proiectele au un numitor comun: ele au nevoie de parteneriat pentru a fi duse la bun sfarsit. Parteneriatul poate fi la nivel local, national sau international. Uneori proiectele concureaza pentru aceleasi fonduri. Totusi, in ultimul an, proiectul de la Bontida si cel de la Savarsin au incercat sa gaseasca teme comune, care sa fie promovate in interesul fiecarui in parte. Prin proiectul de la Savarsin incercam: Proiectele comune ale castelelor Banffy si Savarsin vor fi:
Prin cooperare si respect reciproc, fiecare proiect va fi capabil sa mearga inainte si sa fim parteneri, fara sa concuram unul cu celalalt.
Va felicit pentru tot ce ata realizat aici! Suntem fericiti ca astfel de proiecte pot exista in Romania.
Multumesc, in numele Familiei Regale a Romaniei, tuturor celor care au ajutat si ajuta aceste initiative. |