Familia Regala in San Francisco, SUA, aprilie 2008

04 apr. 2008

In cadrul initiativei „The Friendship Tour IV”, ASR Principesa Margareta a Romaniei si ASR Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, s-au aflat, in perioada 30 martie – 4 aprilie 2008, in orasul San Francisco, statul California. „The Friendship Tour”, „Turneul Prieteniei”, este o initiativa menita sa sprijine, de o maniera durabila si cuprinzatoare, interesele majore ale Romaniei. Intins pe o durata de mai multi ani, proiectul are ca scop incurajarea, promovarea si sustinerea parteneriatului economic, educational si cultural in fiecare dintre Statele Unite ale Americii. Primul turneu al prieteniei in SUA a avut loc in februarie 2006, in statele Massachusetts, Indiana si Illinois, cel de-al doilea a avut loc in mai 2007 in statul Missouri, iar cel de-al treilea a avut loc in luna octombrie 2007 in statul Michigan. „Frienship Tour IV” are loc in perioada 21 martie – 5 aprilie si cuprinde statele California si Nevada.

Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu, insotiti de doamna Dana Beldiman, consulul general onorific al Romaniei la San Francisco, s-au intalnit la Casa Romana din Hayward cu cateva zeci de membri ai comunitatii romanesti, care i-au primit cu multa caldura si ospitalitate. Dupa ce au vizionat o proiectie de imagini de la vizita Majestatilor Lor in San Francisco in anul 2000, Altetele Lor Regale au discutat cu cei prezenti despre activitatea desfasurata de Familia Regala in interesul comunitatilor romanesti si despre „Romania. O viziune pe 30 de ani”, documentul programatic al Familiei Regale a Romaniei.

Alteta Sa Regala Principele Radu, colonel in Armata Romana, a vizitat Naval Postgraduate School din Monterrey, universitate militara de mare prestigiu, creata in urma cu mai bine de 100 de ani. Principele Radu a fost primit de viceamiralul Daniel T. Oliver, actualul presedinte al universitatii, cu care a vorbit despre invatamantul militar romanesc si despre pozitia pe care o ocupa institutia militara in societatea de astazi. Principele Radu a participat, in continuare, la un briefing in care i-au fost prezentate detalii despre cursurile si programele de studii oferite de aceasta universitate care gazduieste studenti ofiteri din zeci de tari ale lumii.

In fata unui numar de peste 40 de ofiteri veniti de pe toate continentele, studenti la „International Defence Management Course”, in cadrul „Defence Resources Management Institute”, Principele Radu a sustinut conferinta „Regional Challenges. A Romanian View” si a raspuns intrebarilor adresate de ofiteri din Nepal, Senegal, Bulgaria, Croatia, Filipine si din Malawi. In incheierea vizitei Principele Radu s-a intalnit cu decanul si profesorii de la „School of International Graduate Studies”, cu care a discutat despre leadership-ul de astazi din SUA si din Europa de Vest. Decanul scolii si profesorii au tinut sa multumeasca pentru aportul Romaniei si al tarilor din regiune la imbogatirea sensului leadership-ului actual, la diversificarea si aprofundarea exercitiului democratic si al libertatilor in lumea trans-atlantica.

"" "" ""

La primaria orasului San Francisco, Principele Radu s-a intalnit cu o delegatie condusa de doamna Charlotte Shultz, directoarea de protocol a primariei orasului San Francisco. Reprezentantii primariei au adus in discutie teme legate de comert, cultura si educatie, iar Principele Radu le-a prezentat proiectul de dezvoltare al comunitatilor locale, intitulat „Orasele Romaniei”, precum si proiectul „The Friendship Tour”. In cadrul discutiilor s-a stabilit ca, prin intermediul Consulatului general, sa se intocmeasca un document cu diverse propuneri de proiecte, astfel incat legatura dintre San Francisco si orase ale Romaniei in domeniile economic, cultural si educational sa devina un model de cooperare regionala, care sa inspire si alte orase din SUA si Romania pentru viitoare parteneriate. Principele Radu l-a invitat pe primarul orasului San Francisco sa viziteze Romania in cursul anului 2009 in vederea stabilirii unor contacte directe cu autoritatile centrale si cu cele din anumite zone ale Romaniei.

La Universitatea Berkeley, la International Students House, Altetele Lor Regale s-au intalnit cu un mare numar de studenti romani de la Berkeley si Stanford, alaturi de care s-au aflat oameni de afaceri, profesori si studenti din India, Spania, China sau America Latina. Principele Radu a sustinut conferinta „Regional Challenges. A Romanian View”, incercand sa faca o prezentare a diferitelor segmente din viata romaneasca, comparandu-le cu cele din restul regiunii, din Europa de Vest si din SUA. In cadrul dialogului care a urmat, tinerii studenti si Altetele Lor Regale au vorbit despre rolul institutiilor, despre sansele tinerilor, despre leadership, despre NATO si despre increderea societatii in clasa politica.

La World Affairs Council of Northern California, in fata a peste 100 de personalitati din toate domeniile de activitate, Principele Radu a sustinut conferinta „Regional Challenges. A Romanian View”. Alteta Sa Regala a vorbit despre aspectele economice, politice, diplomatice, militare, culturale si educationale ale societatii romanesti, precum si despre evolutia statului roman modern si despre felul in care Romania s-a raportat, dupa 1866, la Statele Unite ale Americii, din punct de vedere militar, politic, economic si educational.

Principele Radu a vizitat Varian Medical Systems, companie care construieste echipamente pentru tratamentul radiologic impotriva cancerului, lider mondial in livrarea de echipament de specialitate, pe toate continentele. Reprezentantii companiei s-au aratat interesate sa livreze aparatura de ultima ora in spitalele romanesti. De asemenea, Varian Medical Systems ar dori sa analizeze posibilitatea construirii unei fabrici in Romania, pentru a realiza la noi in tara unele dintre componentele aparaturii lor. Insotit de domnul Timothy E. Guertin, presedintele Varian Medical Systems, Principele Radu a vizitat fabrica in care se produc echipamentele deosebit de performante destinate tratarii cancerului.

"" "" ""

La Hoover Institution, in cadrul Universitatii Stanford, in prezenta unui mare numar de personalitati, printre care s-a numarat si fostul Secretar de Stat al SUA, dl George Shultz, Principele Radu a sustinut o conferinta despre realitatile economice, politice, militare si educationale din Europa de Sud-Est si din Romania, insistand pe elemente de geopolitica si securitate internationala si pe semnificatia desfasurarii, la Bucuresti, a summit-ului NATO. Insotit de domnul Richard Sousa, Senior Associate Director al Hoover Institution, Principele Radu a vizitat prima cladire a bibliotecii, inceputa in anul 1919, la initiativa fostului presedinte american Herbert Hoover, precum si biroul acestuia aflat in cadrul cladirii bibliotecii.

La NASA Ames Research Center, Principesa Margareta si Principele Radu s-au intalnit cu directorul centrului, domnul Pete Worden, care a facut o prezentare a principalelor proiecte derulate in cadrul acestei baze de cercetare a NASA. In cadrul discutiilor, Principele Radu i-a rugat pe reprezentantii NASA sa ia in considerare un parteneriat cu Institutul National Aerospatial din Romania. Reprezentantii NASA s-au aratat in favoarea unei colaborari si au declarat ca vor studia posibilitatea acordarii unor burse de studii si efectuarii unor schimburi stiintifice cu Romania. In continuare, Altetele Lor Regale au vizitat laboratoarele in care se fac teste pentru misiunile spatiale americane, precum si interiorul unui avion laborator, cu ajutorul caruia s-au facut multe descoperiri stiintifice.

La Wheel Chair Foundation, in prezenta doamnei Dana Beldiman, Consul General Onorific al Romaniei, Altetele Lor Regale s-au intalnit cu reprezentantii Wheelchair Foundation, organizatie caritabila care isi propune sa ajute persoanele cu disabilitati fizice sa poata intra in posesia unui carucior cu rotile si sa-si poata redobandi astfel speranta si mobilitatea.

La sediul companiei Oracle din San Francisco, Principele Radu s-a intalnit cu presedintele companiei, doamna Safra Catz. Discutiile s-au axat pe prezenta proeminenta a companiei Oracle in Romania si posibilitatile ca investitiile directe si indirecte ale Oracle in tara noastra sa creasca in viitorul apropiat.

In cadrul vizitei la San Francisco, Altetele Lor Regale au acordat un interviu domnului Ludwig Galambos, pentru revista „Meridianul romanesc”.