Familia Regala in Las Vegas si San Diego, martie 2008

31 mart. 2008

In cadrul initiativei „The Friendship Tour IV”, ASR Principesa Margareta a Romaniei si ASR Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, s-au aflat, in perioada 26-29 martie 2008, in orasele Las Vegas si San Diego. „The Friendship Tour”, Turneul Prieteniei, este o initiativa menita sa sprijine, de o maniera durabila si cuprinzatoare, interesele majore ale Romaniei. Intins pe o durata de mai multi ani, proiectul are ca scop incurajarea, promovarea si sustinerea parteneriatului economic, educational si cultural in fiecare dintre Statele Unite ale Americii. Primul turneu al prieteniei in SUA a avut loc in februarie 2006, in statele Massachusetts, Indiana si Illinois, cel de-al doilea a avut loc in mai 2007 in statul Missouri, iar cel de-al treilea a avut loc in luna octombrie 2007 in statul Michigan. Frienship Tour IV are loc in perioada 21 martie-5 aprilie si cuprinde statele California si Nevada.

""
Principesa Margareta si Principele Radu cu guvernatorul Jim Gibbons

Vizita in Las Vegas

In salile de bal ale Hotelului Las Vegas Hilton, in prezenta Guvernatorului Jim Gibbons si a primei doamne a Statului Nevada, Dawn Gibbons, sub auspiciile doamnei consul onorific al Romaniei, doamna Lia Roberts, Societatea Romano-Americana din Las Vegas „Doina” a organizat un bal cu strangere de fonduri pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei. La eveniment au participat peste 150 de personalitati din toate domeniile de activitate. Celebrul magician Siegfried i-a inmanat Altetei Sale Regale Principesa Margareta, din partea organizatorilor evenimentului, un premiu de recunoastere a activitatii de peste 18 ani depusa in sprijinul copiilor, varstnicilor si familiilor defavorizate din Romania. In cuvantul sau, Alteta Sa Regala le-a multumit celor prezenti pentru generoasa contributie si le-a prezentat, in cateva cuvinte, activitatea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Evenimentul s-a bucurat de participarea Consulului General al Mexicului, domnul Mariano Lemus, a domnului Catalin Ghenea, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, a doamnei Lia Roberts, Consulul Onorific al Romaniei in Las Vegas, a Consulului Onorific al Lituaniei, doamna Astra Michaels, a domnului Ed Prud’Homme, consulul onorific al Austriei, a domnului Stephano Ripanonti, consulul onorific al Italiei, precum si a unui mare numar de oameni de afaceri, ziaristi si reprezentanti de marca ai comunitatii romanesti.

Altetele Lor Regale s-au intalnit cu vice-guvernatorul statului Nevada, domnul Brian K. Krolicki, om de afaceri si politician american. Vice-guvernatorul statului Nevada le-a multumit Altetelor Lor Regale pentru vizita in Las Vegas si s-a aratat interesat de realizarea unor proiecte cu autoritatile si oamenii de afaceri din Romania. Alteta Sa Regala Principele Radu, Reprezentantul Special al Guvernului, l-a invitat pe domnul vice-guvernator Krolicki sa viziteza Romania, impreuna cu o delegatie de oameni de afaceri, in toamna acestui an sau la inceputul anului 2009. Propunerea a fost acceptata cu placere de vice-guvernatorul statului Nevada.

""
Principesa Margareta si Principele Radu cu Dl Oscar B. Goodman, primarul din Las Vegas

Tot in cadrul vizitei in Las Vegas, Altetele Lor Regale au fost primite de primarul orasului, domnul Oscar Goodman, care s-a aratat foarte interesat de cooperarea cu Romania in domeniul imobiliar, al turismului si al industriei lemnului. Alteta Sa Regala Principele Radu l-a invitat pe domnul primar Goodman sa viziteze Romania pentru a stabili colaborari concrete in domeniile de activitate mentionate in cadrul discutiei. Ca o recunoastere a activitatii Principesei Margareta si a Principelui Radu in interesul colaborarii romano-americane, domnul primar le-a oferit Altetelor Lor Regale cheia orasului Las Vegas.

Alteta Sa Regala Principele Radu, colonel in Armata Romana, a facut o vizita la cunoscuta baza americana „Nellis Air Force Base”. Baza militara aeriana Nellis, situata in proximitatea muntilor Nevadei si a desertului, beneficiaza de dotari de exceptie si de un numar de peste 10000 de angajati. Principele Radu s-a intalnit cu adjunctul comandantului bazei Nellis, domnul General Everett H. Thomas, care l-a insotit pe tot parcursul vizitei prin baza aeriana.

La World Affairs Council Nevada, in fata a peste 60 de personalitati din mediul de afaceri, din societatea civila si din viata politica americana, Principele Radu a sustinut o prelegere despre Romania si despre perspectivele ei politice, economice, militare si culturale. Evenimentul a fost organizat de World Affairs Council Nevada, in colaborare cu Comisia de dezvoltare economica a statului Nevada si a reprezentat un bun prilej pentru o mai buna cunoastere a Romaniei si a realitatilor ei contemporane.

"" "" ""

Alteta Sa Regala Principesa Margareta, insotita de doamna Lia Roberts, consulul onorific al Romaniei in Las Vegas, si de doamna Gayle Anderson, din partea Comisiei de dezvoltare economica a statului Nevada, a vizitat Spitalul de copii din Las Vegas, unde a fost impresionata de dotarile medicale si de conditiile exceptionale de tratament. Spitalul, fondat in 1958, are peste 700 de paturi, 3000 de angajati si este singurul spital din Nevada dedicat exclusiv ingrijirii copiilor.

Altetele Lor Regale au oferit un interviu pentru publicatia romaneasca Las Vegas Romanian Journal, care doreste sa realizeze o editie speciala dedicata vizitei Familiei Regale in SUA.

Vizita in San Diego

In orasul San Diego, Principesa Margareta si Principele Radu s-au intalnit cu primarul orasului, dl Jerry Sanders. Domnul Sanders le-a vorbit Altetelor Lor Regale despre proiectele de viitor ale orasului San Diego. Alteta Sa Regala Principele Radu i-a prezentat domnului primar perspectivele economice ale Romaniei, sugerandu-i ca, in viitor, sa se orienteze spre o colaborare directa între San Diego si un oras important din Romania. Domnul Sanders le-a oferit Principesei Margareta si Principelui Radu cheia orasului San Diego.

""
Principesa Margareta si Principele Radu cu Dl Jerry Sanders, primarul din San Diego

La biserica ortodoxa a comunitatii romanesti, Altetele Lor Regale au fost primite de parintele Iustin si de un grup de romani stabiliti in orasul San Diego. Dupa ce au luat parte la o slujba oficiata in biserica ortodoxa a comunitatii, Principesa Margareta si Principele Radu au stat de vorba cu enoriasii, cu preotul si cu restul invitatilor, afland astfel mai multe despre preocuparile lor, despre istoria comunitatii, despre viata lor religioasa si despre proiectele lor de viitor.

Tot in orasul San Diego, Principesa Margareta si Principele Radu s-au intalnit cu un grup de oameni de afaceri, condus de domnul Frank Potenziani, presedintele MN Trust. Domnul Potenziani si ceilalti participanti la intalnire au fost foarte interesati sa afle cat mai multe detalii despre realitatea romaneasca de astazi, despre invatamant, economie, finante, infrastructura si cultura.