Familia Regala la Los Angeles, SUA, martie 2008

27 mart. 2008

In cadrul initiativei „The Friendship Tour IV”, ASR Principesa Margareta a Romaniei si ASR Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, s-au aflat in perioada 21-25 martie 2008, in orasul Los Angeles, statul California. „The Friendship Tour”, Turneul Prieteniei, este o initiativa menita sa sprijine, de o maniera durabila si cuprinzatoare, interesele majore ale Romaniei. Intins pe o durata de mai multi ani, proiectul are ca scop incurajarea, promovarea si sustinerea parteneriatului economic, educational si cultural in fiecare dintre Statele Unite ale Americii. Primul turneu al prieteniei in SUA a avut loc in februarie 2006, in statele Massachusetts, Indiana si Illinois, cel de-al doilea a avut loc in mai 2007 in statul Missouri, iar cel de-al treilea a avut loc in luna octombrie 2007 in statul Michigan. Frienship Tour IV are loc in perioada 21 martie-5 aprilie si cuprinde statele California si Nevada.

La Consiliul Comitatului orasului Los Angeles, Altetele Lor Regale au fost primite de doamna presedinte Yvonne Burke. In cadrul sedintei publice a Consiliului, Altetele Lor Regale au luat cuvantul, prezentand in cateva cuvinte scopul vizitei in SUA, in cadrul programului „The Friendship Tour”, si multumindu-le gazdelor pentru frumoasa primire si pentru ca le-au oferit posibilitatea de a vorbi despre realitatile societatii romanesti.

La primaria orasului Beverly Hills, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, s-a intalnit cu primarul orasului, domnul Barry Brucker, cu vice-primarul orasului, domnul Frank Fenton, precum si cu un mare numar de consilieri locali si functionari ai primariei. In cadrul unei ceremonii emotionante, primarul din Beverly Hills i-a inmanat Principelui Radu un document numit „proclamatie”, prin care se recunoaste public importanta activitatii Altetelor Lor Regale, considerandu-i promotori ai relatiilor dintre Romania si SUA si sustinatori ai unor valori necesare umanitatii. In cadrul aceleiasi ceremonii, Principelui Radu i-a fost inmanata cheia orasului Beverly Hills.

La intalnirea cu reprezentantii World Affairs Council din California de Sud, una dintre cele mai mari filiale ale organizatiei, in fata unui mare numar de oameni de afaceri, Principele Radu a tinut o prelegere despre Romania si a raspuns intrebarilor celor prezenti. Principele Radu i-a invitat pe participantii la conferinta sa vina in Romania pentru a prospecta realitatea economica romaneasca, in vederea investitiilor in infrastructura, imobiliare, agricultura sau turism.

La invitatia American Jewish Committee, Principele Radu a sustinut o prelegere in fata unui public numeros si avizat, prezentand programul „The Friendship Tour”, situatia actuala a Romaniei si facand o scurta trecere in revista a principalelor momente din istoria tarii noastre.

La Institutul Milken, organizatie care reuneste personalitati din mediul universitar, financiar si economic, in scopul identificarii celor mai bune solutii pentru imbunatatirea vietii si a conditiilor economice ale diverselor populatii din SUA si din lume, Principele Radu a avut un dialog deschis cu cei prezenti la intalnire. Alteta Sa Regala le-a prezentat proiectul „The Friendship Tour” si i-a invitat sa vina in Romania pentru a se convinge de avantajele comparative pe care le ofera mediul de afaceri romanesc.

Altetele Lor Regale au avut parte de o primire calduroasa la World Affairs Council din comitatul Orange. Principele Radu a conferentiat despre Romania, despre perspectiva ei transatlantica, despre sensul istoric si cultural al apartenentei noastre la valorile Vestului si despre momentele importante din istoria noastra contemporana.

Principele Radu a vizitat compania E.O.N., cunoscut producator de software si promotor al unor programe educationale, care ofera programe sponsorizate scolilor si universitatilor. Alteta Sa Regala s-a intalnit cu presedintele companiei, domnul Mats Johansson, cu directorul financiar, domnul David Fluegman si cu directorul executiv, domnul Paul Lipovanciuc. Principele Radu i-a invitat pe reprezentantii E.O.N. sa vina in Romania si sa faca demonstratia utilitatii produselor lor.

La Beverly Hills Country Club, la invitatia domnului Catalin Ghenea, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, Altetele Lor Regale au participat la un dineu oferit in cinstea lor de catre Consulatul Romaniei. La receptie au participat reprezentanti ai misiunilor diplomatice din Lituania, Letonia, Honduras, Bulgaria, Grecia, Thailanda, reprezentanti ai autoritatilor locale din Los Angeles, precum si un mare numar de romani din statele California si Nevada. Reprezentanta protocolului Primariei din Los Angeles le-a oferit Altetelor Lor Regale, din partea primarului orasului, un certificat de recunoastere a meritelor in promovarea imaginii Romaniei in lume, impreuna cu urari oficiale de bun-venit.

Cu prilejul unui dineu oferit de „Societatea Viitorul Roman”, Altetele Lor Regale s-au intalnit cu comunitatea romaneasca din Los Angeles. La eveniment au participat peste 100 de romani care si-au dorit sa fie alaturi de Altetele Lor Regale. Din partea comunitatii romanesti din Los Angeles au luat cuvantul domnul Cristian N. Calugarita, presedintele asociatiei, si scriitorul Petre Popescu. ASR Principele Radu le-a multumit romanilor din Los Angeles pentru invitatia de a fi alaturi de ei si pentru toate eforturile pe care le depun pentru promovarea imaginii Romaniei in cadrul comunitatii in care traiesc.

Cu ocazia vizitei in Los Angeles, Principele Radu a vizitat sediul Consulatului General al Romaniei si a acordat un interviu domnului Raoul Marinescu, pentru postul de televiziune Voce TV.