Vizita Principelui Radu la Neuwied, Germania, septembrie 2016

08 sept. 2016

Aflat într-o vizită de trei zile în Republica Federală Germania, Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat miercuri, 6 septembrie 2016, orașul Neuwied și a fost oaspetele Familiei Princiare de Wied.

La Muzeul Röntgen, Principele Radu a vizitat expoziția dedicată Reginei Elisabeta a României, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a suveranei.

La muzeu, Principele Radu a fost întâmpinat de Alteța Sa Serenisimă Principesa Isabelle de Wied, însoțită de Altețele Lor Imperiale și Regale Principele Georg Friedrich și Principesa Sophie ai Prusiei.

În a doua parte a șederii la Neuwied, Principele Radu a vizitat castelul princiar, unde s-a întâlnit cu membrii Familiei de Wied.

Vernisajul expoziției “Carmen Sylva – O regină din Neuwied” a avut loc sâmbătă, 3 septembrie 2016. Evenimentul de la Muzeul Röntgen s-a bucurat de prezența dlui Rainer Kaul, prefectul Districtului Neuwied, și a Principesei Isabelle de Wied. Au fost interpretate compoziții de George Enescu și de August Bungert de către muzicienii Christine Staebel (soprană), Elvira People (pian) și Maud Schreiber-May (pian).

Suprapunerea celor două evenimente, aniversarea de 150 de ai Coroanei Române și centenarul morții Reginei Elisabeta, este un frumos simbol. Cei 50 de ani dintre cele două momente din istoria României reprezintă cele cinci decenii pe care Regina Elisabeta a României le-a petrecut în țara sa de adopție.

La 2 martie 1916, în mijlocul Primului Război Mondial, a murit la București, în vârstă de 72 de ani, Regina Elisabeta, născută principesă de Wied. Pentru a comemora 100 de ani de la moartea acestei remarcabile și celebre personalități, Muzeul Röntgen din Neuwied dorește să ilustreze, prin actuala expoziție, etapele vieții Reginei Elisabeta.

Muzeul pune alături numeroase picturi, fotografii, bijuterii, cărți, obiecte și documente care au aparținut lui Carmen Sylva, așa cum era numită regina ca scriitor și poet. Aceste comori culturale, dintre care unele sunt prezentate pentru prima dată, oferă o perspectivă asupra vieții și operei reginei, în special în timpul vizitelor ei în patria renană.

Născută în anul 1843 ca fiică a Principelui Hermann și a Principesei Maria de Wied, în orașul Neuwied, ea a crescut într-un mediu cultural elevat și liberal, din punct de vedere politic. La Neuwied și în timpul sejururilor de familie la Bonn, ea a cunoscut personalități ale epocii precum Ernst Moritz Arndt, scriitor, militant pentru libertate și profesor de istorie la Universitatea din Bonn, pictorul Carl Ferdinand Sohn sau Principele Imperial Frederick William.

La București, Carmen Sylva a avut un puternic angajament social și cultural, devenind un fel de ambasador al tânărului stat Romania. Ea s-a dedicat îmbunătățirii educației, în special pentru tinerele fete, și a promovat artiști precum George Enescu, cel mai mare muzician român. Regina Elisabeta a fondat așezarea “Vatra Luminoasă”, dedicată îngrijirii nevăzătorilor și integrării lor în societate.

După moartea timpurie a fiicei sale, Principesa Maria, Regina Elisabeta a găsit consolare în literatură și artă. Carmen Sylva a publicat poezii, povestiri, basme, romane, eseuri și aforisme. Numeroase cărți semnate de Regina Elisabeta au fost retipărite, uneori până la a șasea ediție. Încasările tuturor lucrărilor au fost donate proiectelor sociale.

Obiectele din expoziție au fost împrumutate de la Casa Princiară de Wied, Arhivele Princiare Wiedische din Neuwied, Muzeul Municipal din Bonn și de la colecționari particulari.

Comorile culturale expuse la Muzeul Röntgen doresc să reamintească impresionanta viață a personalității extraordinarei Carmen Sylva și să arate vizitatorilor de astăzi ai expoziției ce rol a jucat și continuă să joace Regina Elisabeta, pentru România și pentru Neuwied.

 

Fotografii de Daniel Angelescu

{gallery(750)}