150 de ani de la prima vizită regală română în Regatul Unit

06 iul. 2024

Prima vizită regală a României în Marea Britanie a avut loc acum 150 de ani. Ea a început în ziua de 7 august 1874 și, timp de câteva săptămâni, Principele Suveran Carol I și Principesa Elisabeta au vizitat Londra, Oxford și alte orașe din Anglia și s-au întâlnit cu Principele de Wales (viitorul Rege Edward al VII-lea) și cu Ducele și Ducesa de Edinburg (părinții viitoarei Regine Maria).

Prima vizită regală a Marii Britanii în România a început pe 22 septembrie 1888, când Regele Carol I și Regina Elisabeta l-au avut oaspete la Castelul Peleș pe Regele Edward al VII-lea (pe atunci Principe de Wales).

Deși în doliu după moartea fetiței lor, Principesa Maria, pe 7/19 august 1874, Principele Suveran Carol I și Principesa Elisabeta efectuează prima lor vizită la Londra, un moment important pentru relațiile României cu puterile vest-europene. Suveranul român se afla în al optulea an de domnie și avea 35 de ani.

Principesa Louise a Marii Britanii, fiică a Reginei Victoria, vine să-i viziteze la hotel încă din prima zi și scuză față de suveranii români pe mama sa, care se pregătea de plecare în Scoția și nu îi putea saluta. Suveranii sunt primiți cu căldură și prietenie de Albert Edward, Principele de Wales. Apoi, ei se întâlnesc cu Ducele și Ducesa de Edinburg, părinții Mariei, viitoarea Regină Maria a tuturor românilor, pe atunci încă nenăscută.

Cuplul princiar român petrece trei săptămâni la Saint Leonard, aproape de Hastings, pentru o cură de băi de mare. Pe 6 septembrie, Carol I și Elisabeta au vizitat orașul universitar Oxford, iar Elisabeta s-a arătat complet încântată de universitate și de clădirile ei impozante.

Prin grija ministrului Apărării britanic, Carol I vizitează arsenalul militar de la Woolwich și o fabrică de torpile, a cărei producții este ținută strict secret.

Pe 7 septembrie, în cursul zilei, Principele Carol asistă la o conferință de la Royal Institution, ținută de Sir Richard Owen pe teme de zoologie. Royal Institution avea patronajul Reginei Victoria. Conferințele de Crăciun au fost preluate și de Ateneul Român din București, după modelul londonez, iar astăzi ele au ajuns la ediția a 11-a și sunt sub patronajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei.

În seara de 7 septembrie 1874, Lordul Primar al Londrei oferă, la Guildhall, un dineu pentru suveranii români Carol I și Elisabeta, care iau parte la eveniment în mijlocul a 400 de invitați. Suveranii români părăsesc Londra și Marea Britanie după o lună, pe 8/20 septembrie 1874.