Ziua de naștere a Principesei Sofia, 2023

29 oct. 2023

Principesa Sofia își sărbătorește astăzi ziua de naștere. La mulți ani fericiți Alteței Sale Regale!

Principesa Sofia este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana și s-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957. A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC. O lungă perioadă, Principesa Sofia a lucrat şi și-a expus cu succes tablourile pe ambele maluri ale Atlanticului. Expoziții de pictură ale Sofiei a României au fost găzduite în sudul Franței și în Statele Unite ale Americii.

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, Principesa Moștenitoare Margareta.

În ianuarie 1990, Principesa Sofia a păşit pentru prima dată pe pământ românesc, alături de sora ei mai mare, Margareta.

Au descoperit o societate profund marcată de perioada comunistă. Sofia și-a ajutat tatăl și sora mai mare să pună bazele Fundaţiei Regale Margareta a României, pentru a susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României.

În calitate de vicepreşedinte al fundaţiei, Principesa Sofia a avut un rol însemnat în identificarea unor proiecte de importanţă, în campanii de strângere de fonduri pe întreg teritoriul Statelor Unite, în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, ani de zile, principesa a contribuit la promovarea activităţii fundaţiei pe plan internaţional.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, intitulată “Copilul Soarelui” și ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

În ultimii ani, Alteța Sa Regală s-a dedicat cu pasiune artei fotografice. Expoziții de artă fotografică semnată de Principesa Sofia au fost admirate în diverse orașe din țară, printre care s-au numărat cele de la Teatrul Național din București și de la Ateneul din Iași. Editura Curtea Veche a publicat o colecție de cărți ilustrate cu fotografiile Alteței Sale Regale, intitulată Ultramarine. În anul 2021, Editura Corint a publicat un album cu fotografie de artă semnat de ASR, numit “Mânăstirea română. Sărbătorind comunitățile spirituale ale României“. Palatul Elisabeta a găzduit expoziția de fotografie cu același titlu, în anul 2022. Anul acesta, un nou album, în ediție bilingvă, română și engleză, este publicat de Editura Curtea Veche, sub titlul: “Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex“, iar Galeria Galateca din Capitală găzduiește expoziția cu același nume.

Începând din septembrie 2018, Principesa Sofia locuiește în România.