Observator Aradean, anul VII, Nr. 1625, JOI, 13 februarie 2003

13 feb. 2003
Alteta sa Principele Radu de Hohenzollern:

"Nu suntem detinatorii unui miracol, ci parte naturala a societatii romanesti"

OBSERVATOR ARADEAN, Anul VII o Nr. 1625, o JOI, 13 o februarie o 2003

– Alteta, ati afirmat zilele trecute, la Lipova, ca Romania este in randul al doilea al tarilor foste comuniste. Care sunt motivele acestei clasificari? Ce se poate face pentru a avansa in randul intai?

– Este o realitate cronologica, nu o clasificare sau o apreciere calitativa. Ea se bazeaza pe doua fapte: primul val al tarilor fost comuniste acceptate in NATO a fost in 1997, Romania in 2002. Primul val acceptat in UE va fi 2004, Romania in 2007. Dar acest lucru, asa cum spuneam la Lipova, nu trebuie sa ne dea de gandit ca suntem o tara care tine de "al doilea val". Sunt sigur ca odata acceptata in familia euro-atlantica si odata trecuta de aceasta perioada de saracie si umilinta, Romania va fi o surpriza pentru comunitatea tarilor democratice si prospere prin flexibilitatea ei, prin energia si imaginatia ei. Acest lucru a fost dovedit la nivel militar: desi invitata in NATO abia in 2002, Romania este, de cativa ani, un partener de elita, elogiat cu fiecare prilej.

 

– Apropierea Casei Regale de guvernul social-democrat ii dezamageste pe sustinatorii monarhiei si pe crestini-democrati, principalii sustinatori ai Casei Regale. Ati avut reactii din partea acestora, vi s-a cerut deschis sa intoarceti spatele PSD si actualului presedinte, Ion Iliescu?


– Felul acesta de a privi lucrurile imi este strain. Casa Regala, in mod traditional, a avut doua principii inalienabile: intai sa nu fie obiectul unei diviziuni sau alternative, in al doilea rand sa-si dovedeasca in fiecare timp istoric utilitatea si expresia particulara ca factor de progres. Cand Familia Regala s-a aflat in primul rand al fondarii statului modern, nu a dezamagit sau favorizat nici o entitate politica. Atunci cand s-a aflat in primele randuri ale Marii Uniri, nu s-a uitat nimeni la peisajul anotimpului politic. Daca astazi Regele a decis ca el insusi si Familia sa sprijne Romania, este pentru ca tara se afla intr-un moment exceptional, o ocazie care se iveste unei natiuni o data la multi ani.

 

– Credeti in viitorul monarhiei in Romania? Credeti in faptul ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, tara ar putea redeveni monarhie?

– Ar trebui sa puneti aceasta intrebare "principalilor sustinatori ai Casei Regale". Eu sunt unul din membrii Familiei Regale, nu un militant monarhic. Eu sunt obligat moral sa pun valorile ei in slujba natiunii de azi, nu sa-i fac propaganda. Institutia numita "Familia Regala" are multe feluri de a fi de folos la noi, in Romania. O dovada: cererea dumneavoastra de interviu.

– Care sunt proiectele Casei Regale, legate de Savarsin, si in ce stadiu se afla materializarea lor?

– Vrem ca domeniul regal sa se dezvolte durabil, in acelasi ritm cu comunitatea. Am infiintat o Asociatie de Dezvoltare Durabila, care a inceput sa activeze sub conducerea ASR Principesa Margareta a Romaniei. Miercuri, 12 februarie, a avut loc infratirea comunei Savarsin cu comuna Moliere din Franta, in prezenta unei delegatii franceze. Dorim sa cream, impreuna cu specialisti de prima marime, un climat propice etnografiei, traditiilor populare, mestesugurilor, agro-turismului. Vrem sa atragem investitori in zona, dar nu cu riscul de a strica frumusetea locului. Vrem ca domeniul sa fie loc de intalniri culturale, expozitii, festivaluri, congrese stiintifice. Multe din ele au si avut loc. Organizam sarbatori specifice la fiecare sfanta sarbatoare de Craciun si Paste. De Sfantul Ilie vom fi la manastirea Romanesti. Vrem sa ajutam liceul din Savarsin sa devina scoala de meserii si sa aiba parteneri din Franta si Luxemburg. Toate acestea iau insa timp si va trebui rabdare si generozitate din partea tuturor.

 

– In ce alte actiuni doreste sa se implice in viitor Casa Regala, pe raza judetului Arad?

– Ce am spus la Lipova si la Arad, in vizita din 10 februarie, este raspunsul la intrebarea dumneavoastra: vom incerca sa ne aducem modestul aport la conectarea Aradului ca judet si ca municipiu la toate aspectele continentale esentiale: economie, investitii, cultura, istorie, educatie, mentalitate, mediu inconjurator, turism, etc. Nu suntem detinatorii unui miracol, ci parte naturala a societatii romanesti, in drumul ei spre un stat modern si prosper.

 

– Romanii s-au saturat de promisiuni electorale desarte, de scaderea accelerata a nivelului de trai, de privatiunile generate de aderarea la NATO si la Uniunea Europeana. In acest context, care este mesajul Casei Regale catre popor?

– Reintregirea Europei este un act istoric si geografic, nu electoral. Ea este o nevoie identitara, o chestiune de destin, nu un obiectiv politic. Ea se face de la om la om, de la sat la sat, de la oras la oras, de la regiune la regiune, de la profesie la profesie. Casa Regala are pentru poporul roman nu un mesaj, ci un fapt: dedicam acestui deziderat toata energia noastra. Majestatile Lor, la varsta lor, Alteta Sa Regala si cu mine dedicam fiecare zi acestei cauze. E mai mult decat un mesaj, e un legamant.

Andrei Ando