Meridianul, 23 martie 2003
Principele Radu in Irlanda si Anglia
Meridianul – 23 martie 2003
Alteta Sa Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, reprezentantul secial al Guvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila, s-a aflat in perioada 7-14 martie intr-o vizita in Irlanda si Anglia, in cadrul demersurilor sale pentru sustinerea cauzei romanesti.
La Dublin, AS Principele Radu s-a intanit cu Philip Furlong, secretarul general al Departamentului Artelor, Sportului si Turismului al Irlandei, subiectele discutate tinand de colaborarea culturala intre cele doua tari.
Principele Radu a tinut, la sediul Ambasadei Romaniei in capitala Irlandei, o conferinta despre contributia romaneasca in Europa secolului XX."Romania a rezistat vitejeste secolului al XX-lea. Aici, mai mult decat in alte colturi ale continentului in intregime foarte greu incercat, nu a ramas piatra peste piatra, aproape la modul propriu. Agresiunile armate au parjolit secolul romanesc de doua ori, au lasat victime imediate, precum si un regim ce nu a disparut decat la sfarsit de veac. Cu urmele lui ne mai luptam inca si azi in spirit, mentalitate si economie si, pe alocuri, si in societate. Am ocrotit latinitatea noastra si in secolul al XX-lea, asa cum am facut-o in fiecare din secolele dinainte.
In ce fel a contribuit Romania in veacul trecut la spiritualitatea europeana? In primul rand prin faptul ca a existat. Astazi vorbim de atu-ul tarii noastre in integrarea euro-atlantica de a fi un factor de stabilitate in regiune. E adevarat. Romania e un partener in carne si oase in misiunile de mentinere a pacii. Si inca unul respectat, care da dovada de porfesionalism si vitejie. Dar tot secolul trecut Romania a fost un factor de stabilitate in regiune. Indiferent de criza prin care statul roman a trecut, el nu si-a parasit functia de stat de cultura la Dunarea de Jos si de element de stabilitate geopolitica. Alt argument solid il repezinta continuitatea si vechimea Academiei Romane. Ea a venit pe lume in 1866, anul in care a fost fondata Familia Regala a Romaniei si anul in care, intr-un anume fel, a inceput viata moderna a Armatei Romane. Aceste trei institutii au inceput sa functioneze odata, lor alaturandu-se o alta serie de institutii ale statului modern roman care, chiar daca nu au fost fondate in chiar acelasi an, fac parte din aceeasi epoca ce e responsabila de inceputul modernizarii Romaniei, un proces pe care incercam sa-l reinodam si sa-l desavarsim astazi", a spus Principele.Alteta Sa Principele s-a referit si la influenta oamenii de cultura in strainatate :"A existat in secolul al XX-lea un exod de valoare culturala romaneasca in Europa. Dupa ce marii intelectuali romani de la sfarsitul secolului al XIX-lea au primit ceva din binecuvantarea culturii germane sau franceze, a fost momentul generatiilor de inceput de secol XX sa infloreasca la Paris sau la Berlin, la Roma, la Stockholm sau la Bruxelles. O buna parte a lor au facut epoca in Statele Unite ale Americii.
Nu a ramas domeniu european in care sa nu fie un roman pe post de deschizator de drumuri. Mircea Eliade si Emil Cioran in filosofie, religie si literatura, Brancusi in sculptura, Darclee, Maria Cebotari si George Enescu, apoi Dinu Lipatti, Clara Haskil, Ionel Perlea si Sergiu Celibidache in muzica, urmati in zilele noastre de Herlea, Ileana Cotrubas sau Angela Gheorghiu; Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coanda in aviatie, George Emil Palade in medicina, singurul roman laureal al Premiului Nobel, Elvira Popescu, rivala Turnului Eiffel intre simbolurile pariziene, ca si colegii ei Edouard de Max si Maria Ventura in arta dramatica, Eugen Ionescu in dramaturgie si asa mai departe. Nu ar trebui sa limitam lista contributiei Romaniei la spiritualitatea batranului continent in secolul al XX-lea numai la romanii ce au ales drumul Europei. In mod constant, chiar sub dictaturi succesive, romanii din tara au avut un aport substantial la viata spirituala a Europei, in toate domeniile de la fizica (fizicianul Procopiu facea descoperiri in acelasi timp cu colegul sau danez Niels Bohr (unii spun ca ar fi descoperit efectul Bohr chiar inaintea savantului danez) pana la filosofie, literatura, chimie, istorie, arta. Galeria personalitatilor romanesti din Europa era dublata in secolul al XX-lea de cele din tara: diplomatul Nicolae Titulescu, istoricul Nicolae Iorga, anatomistul Gr.T. Popa, si atatia altii.Spiritualitatea romaneasca a facut un dar nepretuit secolului al XX-lea european: cercetarea, conservarea si imbogatirea traditiilor populare romanesti.(…)Familia Regala a Romaniei a fost, de-a lungul intregii ei existente, alaturi de acest fenomen".
Totodata, Alteta Sa s-a referit si la contributia Familiei Regale a Romaniei la sprijinirea culturii romane." Glasul european al Romaniei in anul 2002 mai are o nota unica. Regele Mihai I, ultimul sef de stat in viata care a participat la cel de-al doilea razboi mondial, barbatul de stat care a tratat de la egal la egal cu Mussolini, Hitler, Churchill, Truman, Stalin, Vasinski si altii, cel care a vazut Cortina de Fier cazand si peste neamul lui si strivind speranta natiunii lui, este omul care astazi militeaza pentru NATO si pentru Uniunea Europeana, adica vede aceeasi Cortina ridicandu-se sau topindu-se. Este cu totul remarcabila constanta si abnegatia cu care destinul Regelui da lectii de eternitate. Nu numai cei ce l-au gonit cu tancurile au disparut fizic, ci si copiii lor. Iar astazi, singurele pete cenusii persistente de pe orizontul acestei perspective nationale sunt momentele de amnezie partiala ale unor istorici, care nu au inca puterea de a scrie romaneste, adica adevarat. Lor ar trebui sa li se spuna ca marii voevozi nu se lupta pentru pagini albe de pe carti de istorie".
In continuare vizitei in Irlanda, Alteta Sa Regala Principesa Margareta si Principele Radu au fost invitati de onoare la gala " Irish Fund of France", la care alaturi de reprezentanti ai vietii politice irlandeze si ai reprezentantilor Corpului Diplomatic a fost prezent laureatul Premiului Nobel pentru Literatura in 1995, poetul Seamus Heaney.De asemenea, Principele s-a intalnit cu Sean O’Neachtain, membru al Parlamentului European.
Vizita a continuat la Londra, unde Alteta Sa Principele Radu s-a intalnit cu Andrew McLinlay s David Hamilton, membri ai Parlamentului si ai Comitetului pentru Politica Externa a Camerei Comunelor. Totodata, Principele s-a mai intalnit cu John Cummings, membru al parlamentului si al Asociatiei Nationale pentru autoritatile locale, cu care a discutat posibilitatea unei colaborari in vederea asigurarii unor cursuri de specialitate pentru reprezentantii administratiilor locale din Romania.
In incheierea vizitei in capitala Regatului britanic, Reprezentantul special a tinut la Universitatea din Londra conferinta " Geopolitica si diplomatie in spatiul central si sud est european" si a avut intalniri cu directorul institului de studii politice "Chatam House" si cu vicepresedintele executiv al companiei aerospatiale BAE Systems. (Andrei Badin)