Interviu cu Andrei Badin, septembrie 2002

16 sept. 2002


"Cel mai mare castig este ca Familia Regala este acum profund angajata in viata prezenta a tarii si ca poate dovedi, cu fiecare zi, ca este utila si necesara Romaniei mileniului III"
"Misiunea mea merge in sensul in care Familia Regala intelege sa fie prezenta in viata Romaniei"

 

 

Alteta, recent ati fost desemnat in functia de reprezentant special alGuvernului pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila. Ce presupune concret acest lucru din partea Altetei Voastre ?

Numirea mea reprezinta o continuare naturala a ceea ce Familia Regala, prin Majestatea Sa Regele, intreprinde pentru Romania, intr-un moment decisiv din istoria tarii. Buna parte dinangajamentele pe care le am in aceasta calitate, le indeplineam si inainte. Vreau sa subliniez continuitatea demersurilor noastre, cat si faptul ca misiunea mea merge in sensul in care Familia Regala intelege sa fie prezenta in viata Romaniei. Voi incerca sa promovez interesele Romaniei fata de opinia publica, mass-media, mediile intelectuale si oamenii politici ai tarilor membre NATO si UE, sa incurajez investitiile straine in Romania, sa sustin interesele economice, comerciale, de afaceri ale Romaniei in sensul cel mai cuprinzator, sa promovez cultura si istoria tarii noastre in context european, sa contribui la modernizarea si conectarea europeana a invatamantului romanesc, sa incurajez proiecte de dezvoltare durabila si sa promovez valorile democratice in randul opiniei publice din Romania. Aceste angajamente pot fi puse in practica prin organizarea unor forumuri economice internationale bilaterale, aducand impreuna investitori, oameni de afaceri, Camere de Comert europene, participand la conferinte internationale, reuniuni nationale, mai ales organizate de ONG-uri, vizitand tarile europene membre NATO si UE si intalnand inalti oficiali, personalitati simbolice si inalt-respectabile, oameni de stiinta si oameni de cultura de prestigiu, experti din cadrul comunitatilor de afaceri, vizitand unele intreprinderi europene care ar putea coopera economic cu companii industriale romanesti, tinand conferinte, vizitand institutii culturale, de invatamant sau institutii internationale si conectandu-le cu institutii similare romanesti.

 

Ati si inceput sa va desfasurati activitatea in noua functie mergand la Iasi si la Geneva. Ce ne puteti spune despre aceste vizite ?


Vizita la Iasi a fost simbolica. Mai intai, ea a reprezentat prima calatorie in aceasta noua capacitate, iar ea a avut loc in orasul meu natal. Prin felul in care oamenii intalniti au receptatmesajul meu, ei mi-au dat de inteles ca ceea ce facem este inspirat si just. De asemenea, a fost o confirmare ca proiectele pe care ni le-am propus intereseaza si ca ele ar putea avea sorti de izbanda. Am incercat sa spun tuturor celor intalniti ca valorile europene pe care apartenenta noastra la structurile euro-atlantice le va presupune, trebuie acceptate si intelese in deplina armonie, in deplina cunostinta de cauza, in deplina libertate. Cum costurile acestei glisari catre lumea occidentala nu s-au terminat inca de platit, e bine ca lumea sa stie acest lucru si sa accepte cu responsabilitate alegerea facuta de Romania. Mesajul este si unul comunitar, in acelasi timp : o societate complexa si plina de profunzime, dar si de contraste ca cea a Iasiului, trebuie sa fie sigura de o buna intercomunicare si de schimburi in cadrul comuniatii : economistii trebuie sa fie la curent cu ce fac edilii, biserica trebuie sa fie la curent cu ce fac educatorii, artistii trebuie sa stie ce face mediul universitar, etc. Numai prin acest schimb de energii si intelesuri, o societate destul de greu incercata de tranzitie va putea sa se consolideze. Am promis celor cu care m-am intalnit ca vom face tot ce e posibil sa atragem investitori si capital in regiune. Este un lucru pe care deja l-am inceput in cadrul vizitei de la Geneva si Paris.

Daca prima mea vizita in tara, dupa numire, a fost la Iasi, prima vizita europeana este, chiar in timp ce va raspund la aceste intrebari, in curs de desfasurare in Elvetia, Franta si Marea Britanie. Am fost deja la Geneva si Paris, iar astazi voi incepe o vizita de doua zile la Dijon. M-am intalnit la Palatul Wilson din Geneva cu Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului, dl Sergio Vieira de Mello, un foarte reputat politician de origine braziliana, am tinut doua conferinte la Geneva si Paris, am vizitat institutii internationale afiliate la ONU, am intalnit la Paris reprezentanti ai unor mari companii de industrie de medicamente, pe care i-am incurajat sa colaboreze cu " Antibiotica S.A. " din Iasi, etc. Dupa Dijon, va urma Londra si apoi, din nou, Geneva. Poate ca va surprinde alaturarea unui oras ca Dijon capitalelor sus amintite. Nu este o intamplare: Romania are atat de mare nevoie de parteneriat si de investitii, incat am hotarat ca demersurile noastre in capitalele europene, la nivel inalt, sa se impleteasca cu calatorii in provincie, in regiuni, unde potentialul economic, uman, financiar, cultural este considerabil si mult mai usor, mai direct de contactat.

 

Alteta, care credeti ca sunt prioritatile care trebuie avute in vedere pentru dezvoltarea durabila?


Dezvoltarea Durabila este un concept care avantajeaza mult Romania: in primul rand pentru ca o tara in tranzitie este expusa unor pericole in fata globalizarii, in al doilea rand datorita pozitiei geo-politice. Avantajata cultural si din punct de vedere al civilizatiilor, tara noastra a trait intotdeauna cu pericolul distrugerilor materiale. Au venit peste noi puteri distrugatoare, razboaie, cutremure, inundatii. Noi nu am putut dezvolta durabil economia, bunurile, stabilitatea materiala. Suntem, deci, mai sensibili decat altii la ideea de statornicie, de dezvoltarea pe termen lung, de ideea transmiterii de bunuri din generatie in generatie. Dezvoltarea Durabila, asa cum este ea definita de marile intalniri ale tarilor lumii (Rio de Janeiro 1992, Johannesburg 2002) este un concept ce se ingrijeste de mediu, de hrana oamenilor, de saracie, de crearea unei economii mondiale care sa tina cont de nevoile celor ce vor veni dupa noi pe acest pamant, s.a.m.d. Eu mi-as permite sa adaug ca elemente importante, vitale pentru Dezvoltarea Durabila, si chestiunea comunicarii intre oameni si intre straturi sociale, comunitati, tari, regiuni, si, mai ales, chestiunile legate de mentalitate. Mentalitatea va fi cheia reconcilierii intre Vestul si Estul european, intelegerea celuilalt, respectarea felului diferit de a fi, de a intelege unele lucruri. Tot mentalitatea va fi cheia gasirii caracteristicilor care ne unesc, care ne fac sa vorbim un limbaj comun. De aceea, fara sa fie un lucru unanim recunoscut, eu consider ca mentalitatea avansata, solida este si ea o cheie a " Dezvoltarii Durabile. "

 

Care sunt proiectele pe care le aveti in vedere in cadrul noii functii?


Urmatoarele destinatii vor fi -in octombrie- Bucuresti si Timisoara, apoi Londra si Stockholm impreuna cu Majestatea Sa Regele, Iasi (din nou), Brasov, Amsterdam, Geneva in noiembrie, Bruxelles si Paris in decembrie. Incepand de anul viitor, demersurile mele vor fi structurate intr-o strategie de lucru, care sa fie capabila sa concentreze mesajul si sa-l faca mai proeminent. De indata ce voi creiona aceasta strategie, cu ajutorul Ministerului Afacerilor Externe, va voi tine la curent. In orice caz, va fi vorba de conlucrarea economica si culturala cu tari din Uniunea Europeana, un demers regional, altul si intercontinental si, poate in primul rand, calatorii in interiorul tarii.

 

Alteta, stiu ca aveati si cateva proiecte pentru Palatul Elisabeta siCastelul de la Savarsin. Ce ne puteti spune despre acest subiect ?


Palatul Elisabeta va deveni un loc de confluenta a artelor, a stiintelor si a ideilor novatoare. Ne-am propus sa facem lunar intalniri publice. Nu am reusit sa deschidem portile in mod frecvent din cauza numeroaselor angajamente ale Majestatilor Lor si din cauza intalnirilor profesionale care ne iau cea mai mare parte a timpului. Totusi, cel mai mare castig este ca Familia Regala este acum profund angajata in viata prezenta a tarii si ca poate dovedi, cu fiecare zi, ca este utila si necesara Romaniei mileniului III.

Castelul Savarsin va fi, impreuna cu comunitatea care il contine, un model de viata romaneasca, o sursa de inspiratie pentru celelalte localitati din jurul lui si pentru cei ce-l vor vizita. Este insa o constructie complexa, de durata, si va trebui rabdare ca sa ajungem sa-l vedem in realitate asa cum il vedem in visele noastre.

 

Interviu realizat de Andrei Badin