Alocutiunea AS Principele Radu la receptia de la Palatul Elisabeta, 26 februarie 2003

26 feb. 2003

Excelentele Voastre,

Doamnelor si Domnilor, Va multumesc pentru prezenta din aceasta seara. Intr-un anume fel, toti cei care ne aflam aici suntem implicati in procesul de integrare europeana si atlantica a Romaniei.

 

Reintregirea Europei este un act istoric si natural geografic, nu unul electoral. Ea este o nevoie identitara, o chestiune de destin, nu un obiectiv politic. Ea se face de la om la om, de la sat la sat, de la oras la oras, de la regiune la regiune, de la profesie la profesie si, uneori, de la carte la carte.

 

Intreaga Familie Regala ia parte la acest proces si, de aceea, cu cei mai multi dintre dumneavoastra ne-am intalnit de multe ori, in ultimii doi ani. Regele si Regina au mers anul trecut in noua tari europene pentru a sustine aspiratiile Romaniei. Principesa Margareta, in afara de faptul ca e mereu alaturi de Regele Mihai, a depus, prin fundatia Altetei Sale Regale, o munca de 13 ani despre care va vorbi in fata dumneavoastra. La randul meu urmez, din septembrie 2002, un sir oficial de angajamente publice in judetele Romaniei, in regiune, in Europa si in lume, pentru o varietate de demersuri, de la cele legate de integrare, la cultura, educatie, aparare, dezvoltare durabila sau mediu inconjurator. In aceste conditii, ASR Principesa Margareta si cu mine ne-am hotarat sa va invitam astazi, si sa continuam sa o facem periodic, pentru a avea privilegiul de a dialoga cu cei care sunt unii din principalii creatori ai Romaniei cu adevarat moderne: societatea civila si Mass-media. Majestatea Sa Regele mi-a impartasit o afirmatie: intr-o casatorie important nu este de a gandi la fel, ci de a gandi impreuna. Regele imi arata, din cand in cand, anumite fraze pe care le gaseste in carti si pe care le pastreaza cu grija si cu amaraciune. Alta afirmatie din caietul Regelui apartine lui John Fitzgerald Kennedy: Democratia este un mod de guvernare foarte greu. Ea cere insusirile cele mai inalte de disciplina si stapanire de sine, vointa de a face sacrificii in interesul general si educatie. O confirmare a fundamentalei importante a societatii civile si a mass-media in Romania de azi, venita de la 6000 km si 40 de ani distanta. Momentul romanesc pe care il traim azi nu este compus numai din geopolitica si diplomatie; el este compus si din intelectualii Romaniei, si din forta creativitatii ei fenomenale, si din gloria aparatorilor ei, si din mostenirea lui Brancusi, Enescu, Carol I si Vuia, si din nobletea taranilor ei, si din saracia ei care macina demnitatea umana, si din credinta ei, si din visele ei inaltatoare. Langa domniile voastre am adaugat pe lista invitatilor reprezentanti ai institutiilor internationale direct implicate in sprijinirea aderarii Romaniei la familia europeana si atlantica, precum si reprezentanti de seama ai Parlamentului, Presedintiei si Guvernului.

 

C’est, par consequent, d’autant plus agreable de voir que Leurs Excellences les Ambassadeurs d’Espagne et du Royaume Uni, ainsi que de hauts representants diplomatiques des Etats Unis et d’Italie ont repondu a notre invitation. Vos pays, ainsi que d’autres qui ne sont pas representes ce soir, connaissent bien nos efforts et ont compris l’importance historique de la Roumanie ainsi que la contribution que peuvent apporter les Roumains dans l’avenir. Nous devons ce changement d’image  vous en grande partie. Il est, donc, mon devoir aujourd’hui, de vous remercier pour ce que vous avez fait, d’avoir contribue a l’ouverture de la Roumanie vers le monde.

 

The initiative to set up my mission as a Special Representative of the Romanian Government testifies to the gaining of a remarkable maturity, the abandonment of hasty solutions of little intensity and short-term effect in favor of a political vision which anticipates future European developments. In this capacity I am present both in Romania and abroad with a message of co-operation and sustainable development of relations among different regions of Europe and of the world. The main levels of the activities of the office are: the political level (central and local authorities), the economic level, the level of investment and finances, the level of culture and education, the level of European and Euro-Atlantic integration and the level of environmental issues. The Special Representative of the Romanian Government is trying to join together elements from the regions of our country with corresponding European spaces, thereby confirming the fact that tomorrow?s Europe is a Europe of regions (places where the substance of stability and durability will grow). It is in this perspective that HRH The Princess Margarita and I invited tonight distinguished representatives of the International Institutions supporting Romania’s accesion into UE and NATO. We would like to thank all of them for their presence. We believe that supporting Romania?s aspirations is a common aim to all of us: civil society, international civil servants, media, political class and Royal Family. It is our right, but also our responsibility and above all, our pleasure, to meet together and to informally echange views, oppinions, satisfaction or fear, in this delicat but so fascinating experience.