Aducerea acasa a ramasitelor pamantesti ale Regelui Carol al II-lea, Bucuresti, Otopeni, 13 februarie 2003

13 feb. 2003

Evenimentul la care suntem astazi martori face cinste traditiilor noastre nationale. Omul care a fost Seful Statului nostru pentru zece ani, un roman care a murit in exil la celalalt capat al continentului european, se intoarce in sfarsit acasa. Sa lasam istoricii sa dezbata implinirile Regelui Carol al II-lea; disputele vor continua, fara indoiala.

 

Veti fi de acord ca, pentru Familia Regala a Romaniei, ziua de astazi reprezinta un eveniment national si personal. Tot ce ASR Principesa Margareta si cu mine putem spune, in numele intregii Familii Regale, este ca salutam eforturile guvernului roman pentru implinirea acestui act crestinesc si patriotic. Suntem, de asemenea, recunoscatori guvernului si poporului Portugaliei, sora noastra latina, care a dat gazduire Regelui Carol atatea decenii. Aceasta nu este o simpla ceremonie de ingropare, ci o impacare cu trecutul si un act de dreptate istorica.

 

Inima zbuciumata a lui Carol al II-lea se intoarce acolo unde ii este locul: printre regii acestei tari, predecesorii lui, care au obtinut Independenta Romaniei si Unirea noastra. Lunga calatorie a unui rege care a servit natiunea noastra se incheie aici.